• Leden van de Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude

    Caroline Ströer

Lokale projecten bij Rotary voor goede doelen

DE RONDE VENEN Omdat de Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude nu 23 leden telt en zij zich inzetten voor diverse doelen is de organisatie op zoek naar meer leden. De Rotary heeft naast de mondiale projecten vooral lokale projecten.

Caroline Ströer

De naam Rotary komt van het woord roteren: draaien. Oorspronkelijk was er een gastheer die de bijeenkomsten verzorgde en die rouleerde. Dat systeem is nog steeds van kracht want elk jaar wordt een nieuwe voorzitter gekozen en de leden zelf wisselen in de verschillende commissies.

De leden van de Rotary komen wekelijks bijeen. Professionele kennis wordt gedeeld en er zijn veelzijdige presentaties tijdens de bijeenkomsten.

De club bestaat uit mannen en vrouwen van alle leeftijden en woonachtig in Vinkeveen, Abcoude en Wilnis met diverse achtergronden.

Wereldwijd zijn er zes doelgebieden waar de Rotary zich op richt namelijk: vrede en conflictbeheersing, preventie en behandeling van ziekten, water en sanitatie, gezondheid moeder en kind, basisonderwijs en alfabetisering en economische en sociale ontwikkeling. De hoogste prioriteit is internationaal het bestrijden van polio. De verkoop van tulpenbollen maakt daar onderdeel van.

Maar zoals gezegd zet de Rotary Vinkeveen-Abcoude zich vooral in op het gebied van lokale projecten. Zo was afgelopen jaar de vijfde moederverwendag voor moeders met een kind met een beperking.

Verder worden minivakanties op zorgboerderij Amstelkade georganiseerd waarbij zes families met jonge kinderen van een vakantieweek kunnen genieten. Er worden pannenkoekendagen georganiseerd bij de Merenhof in Abcoude. In de winter is er erwtensoep en chocolademelk. De Merenhof is een woonlocatie voor mensen met een handicap.

Martien Stigter, huidige voorzitter, vertelt: ,,We zijn ook sinds kort begonnen met het verstrekken van opgeknapte fietsen aan vluchtelingen. Wel een wereldwijd project is het wandelen voor water. Het jaarlijkse benefietconcert in de Dorpskerk in Abcoude zorgt voor fondswerving.