• Eigen foto

Brandweer zoekt speurneuzen

DE RONDE VENEN De maand oktober staat in het teken van de jaarlijkse Brandpreventieweken. Deze hebben als doel om nieuwe slachtoffers van woningbranden te voorkomen. Dit jaar richten ze zich op kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Met de campagne 'Brandweer zoekt speurneuzen!' wordt kinderen op speelse wijze brandveilig gedrag geleerd.

Met de game 'Brandweer zoekt speurneuzen' ontdekken kinderen hoe brand door elektrische apparaten kan ontstaan. In de game is er ruim aandacht voor de rol die apparaten kunnen spelen bij het ontstaan van brand. Zo leren ze alles over het ontstaan én voorkomen van woningbrand.
Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat kinderen tussen 9 en 12 jaar actief gebruik maken van elektrische opladers. Bijna 80% van deze kinderen maakt regelmatig gebruik van mobiele apparaten. Minder dan de helft van de kinderen is op de hoogte van de risico's van foutief opladen van een mobieltje of van het brandgevaar van het in slaap vallen met een tablet tussen de dekens en knuffels. Wanneer de warmte niet goed weg kan, kan er brand ontstaan. Het is dus belangrijk om oververhitting van apparaten te voorkomen. Door simpele maatregelen kan het huis een stuk brandveiliger worden.

"Brand door oplaadbare elektrische apparaten zoals elektrische steps en mobiele telefoons, is steeds vaker oorzaak van woningbrand", volgens René Hagen, Lector Brandpreventie en voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken. "We richten ons samen met kinderen op het bevorderen van kennis en inzicht in hoe deze branden ontstaan. Met deze kennis kunnen kinderen zélf brand voorkomen en dat weer aan hun omgeving zoals ouders, grootouders en buren doorvertellen."

De game is te vinden op brandweerzoektspeurneuzen.nl. Ga aan de slag als brandonderzoeker en achterhaal de oorzaak. De game eindigt met het maken van een eigen vluchtplan. Stel vragen via WhatsApp: 06-12958599 of via voorlichting@vru.nl. Info: brandweer.nl.