• Burendag 2019 stond in de wijk Twistvlied in het teken van kennismaken met de nieuwe ingetrokken maatschappelijke organisaties.

    Roos Uithol
  • Roos Uithol
  • Roos Uithol

Feestelijke opening De Trekvogel 2.0

MIJDRECHT Tijdens de nationale Burendag is afgelopen zaterdag officieel De Trekvogel geopend. De voormalige basisschool heeft een nieuwe bestemming gekregen waarbij een viertal maatschappelijke organisaties binnen het gebouw gehuisvest zijn. Verder zal het gebouw voortaan ook als buurthuis functioneren.

Na een onrustige periode rondom het ontwikkelen van de plannen voor de nieuwe bestemming, was het zaterdag 28 september eindelijk zover. De maatschappelijke organisaties De Voedselbank, Leerwerkplaats De Ronde Venen (Tympaan-De Baat), Inloophuis 't Anker en Atelier de Kromme Mijdrecht verwelkomden hartelijk buurtbewoners, relaties van de organisaties en geïnteresseerden van buiten de wijk. Zij openden het gebouw officieel samen met Werkgroep Groen, van de wijk Twistvlied-Wickelhof en wethouder Rein Kroon.

ACTIVITEITEN Burendag, dat in teken staat van de buurt beter leren kennen, was dan ook het geschikte moment om voor de buurt kennis te maken de nieuwe ingetrokken organisaties. Zij konden informatie inwinnen over de activiteiten van de betrokken organisaties. Dit ging gemoedelijk samen met een hapje en een drankje. Daarnaast waren er diverse activiteiten georganiseerd waar jong en oud aan konden deelnemen. Buiten het gebouw waren springkussens te vinden en was er een zeskamp, bestaande uit sport en denkspellen. Daarbij werd gezocht naar het sportiefste, slimste en meest sociale team van De Ronde Venen. Binnen in de gymzaal kon een grote rodeostier worden uitgedaagd door bezoekers met lef. Vanuit Atelier de Kromme Mijdrecht was in de centrale hal een expositie ingericht waarbij een aantal leden ter plekke aan het schilderen waren. De Werkgroep Groen presenteerde ideeën om de omgeving rond De Trekvogel en de rest van de wijk te vergroenen. Buurtbewoners krijgen daarbij de mogelijkheid om mee te denken en suggesties bij de werkgroep in te leveren.

CHRIS GISPEN Bij het openingswoord stond wethouder Rein Kroon nog kort stil bij het overlijden van Chris Gispen. Als voorzitter van het bestuur van inloophuis 't Anker was hij zeer nauw betrokken bij het verwezenlijken van de verhuizing naar De Trekvogel. "Samen met de andere organisaties wilden we kijken hoe we toch iemand kunnen eren die er niet meer is. Daarom hebben we als dank deze ochtend besloten om het plein om te dopen tot het Chris Gispenplein." Verder benadrukte de wethouder dat hij het geweldig vond om zoveel buurtbewoners te zien. "Bedankt voor jullie aanwezigheid en jullie inzet en blijf het gesprek vooral ook met elkaar voeren. Zelfs als dingen niet goed gaan, spreek elkaar vooral ook aan!"

ZORGEN Binnen onverwacht korte tijd lijkt de stemming van de buurt toch enigszins te zijn om geslagen met betrekking tot de verhuizing van de maatschappelijke organisaties. Vanuit medewerkers van de organisaties waren de reacties ook tevreden over de opkomst en positief verrast als zelfs de meest kritische buurtbewoners langskomen. Toch is het tijdens de opening nog duidelijk dat er zorgen zijn rondom een aantal zaken. Vooral over het aantal beschikbare parkeerplaatsen voor de buurt heeft men nog bedenkingen. "Je wilt toch graag je auto voor de deur hebben om je boodschappen uit te laden. Ik wil daarvoor niet een hele buurt moeten doorkruisen", aldus een buurtbewoner.
 

JONGEREN Hoewel de opening officieel plaatsvond tijdens Burendag zijn de organisaties intussen alweer een aantal weken actief op de nieuwe locatie. "We hebben onszelf toch al bewezen dat we samen kunnen gaan," zegt Dorus Swertz, jongerenwerker Tympaan-De Baat en begeleider bij de Leerwerkplaats de Ronde Venen. "De buurtbewoners waren heel tevreden over hoe we het aanpakken met de jongeren. Er is geen overlast van hangjongeren, maar het lijkt nu vooral te gaan om praktische zaken zoals het regelen van genoeg parkeerplekken. Het is het laatste dat je wilt als maatschappelijke organisatie, dat een buurt last van je heeft. Er moet goed worden geluisterd naar de buurt en daar werken we samen aan."

Roos Uithol