• Archief

Mantelzorger krijgt extra waardering

DE RONDE VENEN 'Ik heb heel veel waardering en bewondering voor mantelzorgers. Je hele leven staat op z'n kop vanwege de zorg voor anderen. Je moet je helemaal wegcijferen voor je naaste. Ik vind het geweldig dat mensen dit doen,' zo vertelt wethouder Marja Becker in het kader van Dag van de Mantelzorg op 10 november.

Een mantelzorger vindt de zorg die zij aan een partner, kind, buur of vriend verleent de normaalste zaak van de wereld. De gemeente en Mantelzorg De Ronde Venen hebben oog voor deze inzet. Naast de geboden ondersteuning ontvangen mantelzorgers als blijk van waardering ook dit jaar De Ronde Venen Pas.

Marja Becker: 'De gemeente zet stevig in op de ondersteuning van mantelzorgers in onze gemeente. Komende periode krijgt de combinatie van vrije tijd en mantelzorg extra aandacht, maar ook de positie van jonge mantelzorgers.'

Dat zijn jongeren, tot ongeveer 24 jaar, die opgroeien met een langdurig ziek familielid. Het kan hierbij gaan om broers, zussen een ouder of een inwonend familielid met een chronische lichamelijke ziekte of handicap, een psychische problematiek of een verslaving. Naast het huishouden en kleinere verzorgende taken maken deze jonge mantelzorgers zich vaak zorgen over hun thuissituatie.

BEDANKJE VOOR MANTELZORGER De gemeente geeft op de landelijke Dag van de Mantelzorg een bedankje aan mantelzorgers uit De Ronde Venen. Dit bedankje staat beter bekend als de mantelzorgwaardering. De mantelzorgwaardering komt tot uiting in De Ronde Venen Pas met daarop een bedrag van 50 euro. Dit is een lokale pas om te besteden bij aangesloten winkeliers. Zoals het tuincentrum in Mijdrecht, de traiteur in Vinkeveen of één van de gezellige eetlocaties in Abcoude. Mantelzorg De Ronde Venen, onderdeel van Tympaan-De Baat, regelt de uitgave van De Ronde Venen Pas.

INSCHRIJVEN Wie zich in 2018 minimaal drie maanden aaneengesloten en minimaal 8 uur per week mantelzorg heeft geboden, komt in aanmerking voor de mantelzorgwaardering. Voorwaarde is wel dat degene voor wie is gezorgd of zorgt in De Ronde Venen woont. De cadeaupas kan nog tot het einde van het jaar aangevraagd worden via www.mantelzorgderondevenen.nl/aanvragen.