Meedoen aan de tiende 'Rolympiade'

DE RONDE VENEN In het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt woensdag 4 september de tiende rollatorloop gehouden. Inmiddels is deze Rolympiade uitgegroeid tot het grootste sportieve evenement voor senioren in ons land. Ook Rondeveners kunnen er aan meedoen.
De Rolympiade is een wandeltocht voor iedereen die in het bezit is van een rollator. Het doel is om de mensen met een rollator meer in beweging te krijgen en in groepsverband te bewegen. De loop is de finale van het wandelseizoen. Ook dit jaar is het devies: meedoen is belangrijker dan winnen! Er kan worden gekozen uit drie afstanden: 400 meter, 1 kilometer en 2,5 kilometer.

Uit het hele land komen delegaties rollatorlopers naar dit evenement. Pim Jongsma en Jos Kooijman bedachten dat er ook in De Ronde Venen een team kan worden samengesteld om deel te nemen. Jos heeft als Buurtsportcoach de taak mensen te stimuleren om voldoende te bewegen en Pim Jongsma heeft via haar werk bij Tympaan-De Baat niet alleen contact met rollatorlopers maar ook de mogelijkheid om vervoer aan te bieden. Dus hebben beide dames besloten dat samen op te pakken. ,,Vanaf 4 juni kunnen we inschrijven", vertelt Pim. ,,En dan hebben we nog de hele zomer om te trainen", vult Jos aan. Mannen en vrouwen van alle leeftijden die met een rollator lopen mogen meedoen. Ze moeten minstens 400 meter kunnen lopen, hoe snel maakt niet uit. ,,Het gaat helemaal niet om de prestatie, we werken met z'n allen naar een leuke dag toe." Het is heel bijzonder het Olympisch Stadion eens te bezoeken en te lopen waar kampioenen hebben gelopen. Sinds de renovatie (1999/2000) ziet het Olympisch Stadion er weer grotendeels uit als het originele ontwerp van 1928.

VOORBEREIDING Ter voorbereiding is het verstandig om de rollator regelmatig na te laten kijken zodat de remmen goed zijn en de banden voldoende profiel hebben. Hiervoor bestaat een rollatorspreekuur waarin de rollator een gratis APK krijgt. Woensdag 15 mei is het spreekuur van 10.00-11.00 uur in Vinkeveen in Zuiderhof, Futenlaan 50, in Mijdrecht op 12 juni in Veenstaete aan de Veenweg en 7 augustus in De Kom, Mw van Wieringenplein 1-94. In de zomer zal ook getraind worden. Pim en Jos organiseren voor woensdagavond 26 juni, 10 juli, 24 juli, 7 augustus en 21 augustus 'after-dinner' wandelingen vanuit de Buurtkamer in Wilnis (achterkant Willisstee). ,,Zo leren we elkaar alvast kennen en het is in de zomer heerlijk om in de vooravond even een rondje te lopen. Natuurlijk ontbreekt een kopje koffie na afloop niet!" De After-dinner wandelingen beginnen om 19.00 uur. Begeleiders zijn welkom en wie niemand heeft die mee kan, wordt opgehaald en weer thuisgebracht.

Voor het grote evenement op 4 september gaat het hele team met een bus naar het Olympisch Stadion. Wie mee wil doen kan zich nu aanmelden voor het RondeVenenTeam-on-wheels. Op werkdagen kan tussen 10.00-12.00 uur gebeld worden naar het klantcontactcentrum van Tympaan-De Baat: 0297-760260.