• Angela van der Vaart: - We staan de hele avond op ons benen, moeten snel op alles kunnen reageren, dan moet je wel fris zijn. -

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek Angela van der Vaart: 'We regelen alles zelf'

DE RONDE VENEN Angela van der Vaart is een van de organisatoren van het Wilde Wijven Feest dat in het tweede weekend van oktober plaatsvindt. Timan Treur is zanger bij de band Hooked-Up die dit jaar optreedt. Hij is benieuwd hoe de Wilde Wijven aan elkaar gekomen zijn. En vanwaar die naam?

Alle schuurfeesten in De Ronde Venen hebben een naam. In april het Gekke Beestenfeest, in september Tropenkolder en er is ook nog Ouwe Bulle Pulle. Omdat wij het met allemaal meiden organiseren heet het Wilde Wijven Feest. Natuurlijk mogen er ook mannen komen maar dan als gasten. Met opbouwen helpt de aanhang ook graag mee maar voor de rest doen de mannen helemaal niks."

Met hoeveel wijven zijn jullie? "Dit jaar met zeventien. Het eerste feest is in 2001 georganiseerd. Een van dames van de oude garde heb ik pas nog gesproken en zij vertelde dat het eigenlijk ontstaan is uit het idee: altijd maar die mannen, laten we als vrouwen zelf iets organiseren. Met een groep van achttien vriendinnen hebben ze het toen opgezet. Zachtjes aan is de een na de ander uitgestroomd, vanwege huwelijk of zwangerschap. Vorig jaar is de laatste eruit gestapt en was het tijd om het aan de nieuwe lichting over te laten."

Gelijk een compleet nieuwe groep? En hoe zijn jullie dan elkaar gekomen? "Nee, er zijn er een paar van lieverlee ingestapt. Mijn oudste zus doet al een tijd mee en zelf ben ik ook al twee jaar actief. We hebben vriendinnen gevraagd om mee te helpen en vorig jaar op Facebook een oproep gezet omdat we toen nog maar met zijn negenen waren."

Wat regelen jullie allemaal? "We bestellen zelf de dranken: bier, wijn en frisdrank. We bespreken een band en een dj. regelen de hekken om het terrein af te zetten, we zorgen voor hesjes en verkeersregelaars, een snackkar, een veekar als entree, wc's en lampen. Mijn vader ruimt de schuur leeg en dan gaan we aan de slag. In de loop der jaren hebben we het nodige materiaal aangeschaft, zoals een spandoek met het Wilde Wijven Logo er op en daar kleden we de boel mee aan. We zetten zoveel mogelijk alles vast zodat mensen niet aan spullen zitten waar ze niet aan mogen komen"

Hoeveel mensen komen er?"Afgelopen jaar waren er zevenhonderd, het jaar daarvoor vijfhonderd en nog een jaar eerder maar vierhonderd. Dat is eigenlijk te weinig, want dan komen we niet uit de kosten. Om het kostenneutraal te houden hebben we zo'n vijfhonderd mensen nodig. We vragen geen entreegeld, er is alleen een fooienpot. Mensen mogen zelf kiezen wat voor bijdrage ze daarin stoppen en daarmee betalen ze voor de band, de DJ, de drankjes, de schuur, voor alles eigenlijk. Een schuurfeest is een goedkope manier van uitgaan, omdat het allemaal door vrijwilligers georganiseerd wordt. We letten goed op de veiligheid en op de dag zelf komt de brandweer en de politie altijd kijken of we het goed geregeld hebben."

Hoe verdelen jullie de taken? "We vergaderen één keer per jaar en dan bespreken we gelijk wie wat wil doen. Heel simpel, we noemen de dingen op en vragen meteen: lijkt het je leuk? Steek dan je hand op. En zo niet, dan doe je dat niet. Zo verdelen we alles. En als je hulp nodig hebt, dan springt er iemand bij."

Wie komen er? Stuur je uitnodigingen? "Het is een besloten feest, dat houdt in dat de organisatie kaarten uitdeelt aan vrienden en bekenden. Zonder kaart is er geen toegang. Maar er komen mensen van Abcoude tot Nederhorst ten Berg en Vinkeveen. Maar het is wel voor 18plus. En daar houden we ons strikt aan. Bij het entree staat een beveiliger die de toegangskaarten aanneemt en de identiteitskaart controleert."

Is het een beetje een klerenkast? Type uitsmijter? "Ja bepaald wel, wanneer de bar sluit en de muziek uitgaat zijn er altijd mensen die moeilijk doen. Als de muziek uitgaat en de bezoekers naar buiten gaan om hun fietsen te pakken is dat het moment dat er onrust ontstaat of een vechtpartijtje uitbreekt. Dat moment moeten we altijd in de gaten houden. En dan is het fijn als er een potige kerel staat die dat aan kan pakken. Dat geeft een veilig gevoel."

Drinken jullie zelf ook tijdens dat feest? "Nee, als je achter de bar staat mag je niet drinken en ook niet als je verkeersregelaar bent. Maar de rest van de meiden doet het ook niet. We staan de hele avond op ons benen, moeten snel op alles kunnen reageren, dan moet je wel fris zijn. De dag erna hebben wij als afsluiting een barbecue en dan nemen wij lekker een drankje."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "Marije ter Schiphorst. Zij is bezig met het ontwikkelen van een natuurlijke speeltuin. Ik wil graag dat zij daar iets over vertelt."

Truus Oudendijk