• Bas Reichgelt

    Chris Reichgelt

Kettinggesprek Bas Reichgelt: Mooie dingen vastleggen

DE RONDE VENEN Bas Reichgelt heeft als hobby 360° fotografie en maakt opnames in onder andere de Westerkerk in Amsterdam en de Johannes de Doper kerk in Mijdrecht. Die beelden zijn te zien op www.360spotz.com. Klaas Winters vraagt zich af wat hem zo boeit aan 360° fotografie

Het is leuk om door middel van een 360° foto een ruimte rondom te kunnen bekijken. Door het interactief te maken kun je Virtual Reality (VR) tours maken. Je hebt een geavanceerde camera nodig om een goede resolutie te bereiken. Daar komen heel diverse technieken bij kijken, wat het voor mij interessant maakt."

Is het ook je vak?

"Nee, het is puur een hobby. Ik krijg soms commerciële opdrachten om foto's te maken voor bedrijven. Bijvoorbeeld een reclamecampagne voor Ballorig. Daar heb ik een VR tour voor gemaakt waarbij je door het speelparadijs kon lopen, langs de glijbaan, de trampoline, de ballenbak. Het was interactief, je kon dagen aanklikken en het werd op hun website geplaatst als een spel voor kinderen die daarmee een prijs konden winnen. Het doel was natuurlijk kinderen enthousiast te maken voor het speelparadijs."

Waar komt die passie voor die camera vandaan?

"Ik zocht een selfie stick om wat andere foto's te kunnen maken. Ik vond er eentje compleet met 360° camera en ik ben gaan uitzoeken wat de mogelijkheden met zo'n camera waren. Het bleek totaal iets anders dan een gewone camera. Met zo'n 360° camera maak je een foto van de totale ruimte. Dit geeft een heel ander effect. Het intrigeerde mij en ik heb het apparaat gekocht en ben er mee aan de slag gegaan. Van het een komt dan het ander, je gaat dingen leren en dan raak je enthousiast. Ik heb vervolgens de nodige software aangeschaft en mijzelf eigen gemaakt hoe je het materiaal kan bewerken."

En die kennis heb je in de praktijk gebracht in de Westerkerk?

"Ik heb een plattegrond opgezocht van de Westerkerk en daar punten op gemarkeerd om te fotograferen. Dit jaar bestaat de Westerkerk vierhonderd jaar en er worden vanuit de stichting diverse promotionele activiteiten georganiseerd. Ik ben degene die de content maakt. Ze willen het ook gebruiken om een stukje verjonging te bewerkstelligen. Pal naast de kerk staat het beeld van Anne Frank, dat schijnt het meest gefotografeerde object in Amsterdam te zijn. Van het voorjaar ga ik met mooi weer 360° foto's maken aan de buitenkant om een compleet beeld te krijgen van de Westerkerk. Er worden QR codes bij de kerk geplaatst. Mocht de kerk gesloten zijn kun je die scannen en dan krijg je een 360° VR tour van de kerk."

Wat is verder je doel met deze hobby?

"Ik vind het leuk om er stichtingen mee te helpen. Stichtingen hebben het allemaal financieel niet breed. Met mijn VR tours geef ik ze een stukje gereedschap om geld mee te kunnen genereren. Er zijn verschillende 360° foto's en daarin kan het logo van een sponsor worden verwerkt. Omdat 360° VR tours zo nieuw zijn, zijn mensen geïnteresseerd, want je creëert een wow effect. Ik kies de objecten en gebouwen uit die mij aanspreken. Zo heb ik een 360° VR tour gemaakt van de Veenmolen in Wilnis, deze wordt gebruiken op de website. Binnenkort ga ik bijvoorbeeld foto's maken van restaurant het Oude Spoorhuis in Uithoorn. Ook voor renovatie projecten is deze techniek interessant. Met speciale software kun je de huidige en toekomstige situatie in beeld brengen."

Voor jou is het allemaal liefdewerk?

"Ik heb een goede baan dus ik hoef het niet voor het geld te doen en dat maakt het veel leuker. Ik kom op plaatsen waar anderen nooit komen. In de Westerkerk ben ik boven in de koepel van de kerk geweest om de juiste foto's te kunnen maken, ik ben over een smalle richel gelopen met alleen maar een metalen stang als bescherming; doodeng. Dat zijn plekken waar geen publiek komt. Om er te komen moest ik over zolders kruipen en mij door lage deurtjes wurmen. Maar ja, je doet wat voor een foto. In de Johannes de Doper Kerk ben ik in de gewelven boven het plafond geweest, daar ligt over de hele lengte van de kerk een houten plank waar je overheen kunt lopen. Ik heb er camera's geplaatst. Dat zijn wel bizarre ervaringen."

Wat zou de ultieme uitdaging zijn?

"Dat weet ik nog niet. Op dit moment wil ik gewoon mooie dingen vastleggen, zoals kastelen, kerken en monumenten. Het leukste is om met een 360° VR tour een smile op het gezicht van mensen te creëren. Daar doe ik het voor."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Arwin en Simone Reijm, zij beheren de Willisstee in Wilnis. Zij organiseren veel voor de lokale bevolking, ik ben benieuwd of zij nog nieuwe plannen hebben voor 2020."

Truus Oudendijk