• Zowel haar werk als haar volleybalvereniging zijn een grote passie voor Inge Bakker.

    eigen foto

Kettinggesprek Inge Bakker: Jeugd is de toekomst

DE RONDE VENEN Inge Bakker is een gedreven persoonlijkheid. Zowel haar werk als volleybalvereniging Atalante zijn een grote passie. Al dertig jaar is zij actief in die sport en zet zich vooral in voor het jeugd. Mirjam van der Strate is haar volleybalmaatje van vroeger. Zij is benieuwd wat Inges plannen zijn voor het komend jaar.

Speciale plannen voor het nieuwe jaar heb ik niet, ik ben eigenlijk een stapje terug aan het doen. Maar al die kleintjes los laten wil ik ook niet. Daarvoor voel ik mij teveel betrokken bij de jeugd."

Wat heb je allemaal gedaan?

"Ik ben jarenlang jeugdvoorzitter geweest, een functie die ik vorig jaar heb opgezegd. Ik geef trainingen en heb mij ook altijd beziggehouden met de competitie. Daarnaast ben ik coach geweest en heb ik schooltoernooien georganiseerd. Ik heb heel veel voor het jeugdvolleybal gedaan."

En waar komt die passie voor volleybal vandaan? "Mijn moeder is jarenlang jeugdvoorzitter geweest toen ik jong was en als vanzelfsprekend heb ik dat overgenomen. Zo ben ik er ingerold. Het is leuk om met kinderen om te gaan. Mijn dochter heeft dezelfde passie en zij helpt mij nu met de training."

Je zegt kleintjes, welke leeftijdscategorie is dat? "Van zes tot twaalf jaar, ik maak de trainingen en naast mijn dochter helpen ook aspiranten en twee anderen mee met training geven. We verdelen dat, want zes of twaalf jaar is een heel verschil. Ik geef meestal training aan de wat oudere kinderen.

Het is belangrijk iedereen er bij te betrekken zodat ze een klik met elkaar krijgenEn dan organiseer je ook nog toernooien? "Ja, al zo'n zeventien jaar op school en ook ouder-kind toernooien en toernooien tussen senioren en junioren. Het is belangrijk iedereen er bij te betrekken zodat ze een klik met elkaar krijgen en zich verbonden voelen met de vereniging. Het doel moet zijn de vereniging gezond te houden. De basis van een vereniging is toch de jeugd, daar moet je veel tijd en energie in steken. Soms missen we wel eens een paar handen en is het jammer dat anderen er niet net zoveel energie in willen stoppen. Jeugd is de toekomst."

Wat maakt de sport leuk? "Het team spelletje, met elkaar hetzelfde doel nastreven. Voor de allerkleinsten; de 6- en 7-jarigen is volleybal best wel een moeilijk spel, maar vangen en gooien, een soort lijnbal maakt het voor kleine kinderen ook te doen. Dat is een mooie start. Vaak kiezen kinderen na het behalen van een zwemdiploma een nieuwe sport. Wij willen ze graag bij het volleybal betrekken. Het begint met alleen trainen maar het is leuk om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen en dan ineens een bal spelen, bijvoorbeeld smashen volgens het boekje."

Speel je zelf ook nog? "Niet meer, alhoewel ik mij dit jaar opgegeven heb bij een team van oud-leden, waarmee we zo nu en dan spelen. Ik heb één wedstrijd gespeeld , maar vanwege een knieblessure bekijk ik de wedstrijden nu maar vanaf de bank. Ik maak wel verslagen voor op de site en dat is ook heel leuk om te doen."

Is de sport te combineren met je werk? "Voor mijn werk voel ik dezelfde passie als voor de sport. Ik werk als accountmanager bij Siemens en lever laboratoriumapparatuur aan ziekenhuizen. Een uitdagende baan, ik was lange tijd productmanager, maar hoewel ik dat niet verwacht had bleek de verkoop uitstekend bij me te passen. Ook in mijn werk gaat het om verbindingen leggen en relaties opbouwen. Ook hierbij moet je enthousiast zijn en er veel energie in steken.

En hoe zie je de toekomst van het volleybal? "Je moet volleybal een beetje vernieuwend maken, alleen als zaalsport ga je het verliezen van sporten als streetdance en acrogym.

Het was een super project en het leuke is dat het multifunctioneel isDus het is zaak mee te ontwikkelen. Toen de mogelijkheid zich voordeed om een beachvolleybalveld aan te leggen bij de Vinken, vond ik dat een heel mooi idee en heb ik mij er intensief voor ingezet. Voor kinderen is het erg leuk om in het zand te volleyballen, de nabijgelegen school kon er gebruik van maken en het was een goede combinatie met de korfbalvereniging. Ik heb mede de sponsorwerving gedaan; de Rabobank was geïnteresseerd en wilde het project wel steunen en we konden aanspraak maken op het Schipholfonds. Daar was echter de voorwaarde aan verbonden dat we met een plan moesten komen, waarin we onze visie duidelijk maakten en onze doelgroep omschreven. Voor dat plan heb ik mij ingezet. Het beachvolleybalveld is gerealiseerd. Het was een super project en het leuke is dat het multifunctioneel is. Zowel onze volleybalclub Atalante als de korfbalvereniging maken er gebruik van."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "Johann Grünbauer, hij heeft een passie voor Oost Europa en voelt zich nauw betrokken bij Srebrenica. Hij verdiept zich voornamelijk in de rol van de inwoners van Srebrenica. Ik wil graag dat hij daar iets over vertelt.

Truus Oudendijk