• José Kroon in haar yoga studio

    eigen foto

Kettinggesprek José Kroon: Lichaam en geest in balans

DE RONDE VENEN Een energieke meid, José Kroon. Moeder van twee kleine kindjes en van beroep oorspronkelijk kapster. Zij heeft een omslag in haar leven gemaakt en is nu een succesvol yoga docente yogabyjo.nlMirelle Valentijn heeft haar uitgenodigd om iets over haar yogapraktijk te vertellen en waarom ze die keuze heeft gemaakt.

Door lichamelijke klachten en blessures waar ik ieder keer tegenaan liep ben ik zelf met yoga begonnen. Het was me al vaker geadviseerd: yoga dat is echt iets voor jou. Maar eerlijk gezegd leek het me helemaal niks. Ik kom uit een sportieve familie, heb vanaf mijn achtste geschaatst, deed veel aan hardlopen en squashen. Het kon allemaal niet gek genoeg. Maar toen het heel slecht met me ging ben ik het toch gaan proberen."

En hoe beviel dat? "De eerste keer viel me niet tegen, dus ik dacht: kom ik ga nog een keer; ik vond dat ik het een kans moest geven. Iets is niet in één keer over. Maar ik begon het zelfs leuk te vinden en ben er mee door gegaan, omdat ik merkte dat ik er baat bij had; het deed mij goed. Ik had veel darmklachten en ben diverse keren geopereerd. Dat bezorgde mij de nodige beperkingen, maar door yoga kon ik beter met pijnklachten omgaan. Heel bijzonder was, dat in de derde les de yogadocente naar mij toe kwam en aan mij vroeg: wil jij geen yogadocente worden? Dat verbaasde mij want ik ben een ongelooflijk stijve hark, met voorover buigen kwamen mijn handen net bij mijn knieën. Ik vroeg mij af: heeft ze het wel over mij?"

Hoe heb je daar op gereageerd? "Ik ben haar nog steeds heel dankbaar voor die vraag, want ik heb mij ingeschreven voor de opleiding en ben daarnaast drie dagen in de week bij haar stage gaan lopen. Naast mijn baan als kapster was dat best wel heftig, maar ook heel leuk om te doen. Het ging steeds beter; ook met mijzelf. Met als gevolg dat ik zelf ook les ben gaan geven. Ik bedacht al snel: waarom doe ik dit niet voor mijzelf? Ik wilde zo graag iets aan mensen meegeven, ze laten voelen wat ik zelf ook voelde."

Het mooie van yoga is dat er niks moet. En hoe heb je dat aangepakt? "Ik heb een ruimte gehuurd in Mijdrecht en ben twee keer in de week les gaan geven. Dat ging zo goed en die lessen werden zo druk bezocht dat ik al snel de keuze moest maken: stop ik ermee? of ga ik het uitbreiden? Ik ben in de omgeving gaan kijken en kwam bij de Willisstee terecht. Inmiddels had ik ook vaardigheden opgedaan in zwangerschapsyoga en kinderyoga en ik ben diverse vormen van yoga gaan geven."

Dus kapster ben je niet meer? "Ik heb het heel lang gecombineerd, maar momenteel knip ik alleen nog mijn familie en dat vind ik nog steeds leuk om te doen."

Wat voor lessen geef je precies? "Alle lessen vallen onder de categorie hatha yoga, maar daarbinnen geef ik lessen in flow yoga, een wat dynamischer variant, waar veel mannen aan mee doen. En slowyoga, geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met blessures. Daarnaast ook yinyoga en dat is een fijne methode als je heel druk bent en veel aan sporten doet. Alles is yang wat we doen en dan is yin daarnaast een goede balans. Het mooie van yoga is dat er niks moet. Je doet wat er in je vermogen ligt. Mijn doel is om op een niet zweverige manier lichaam en geest in balans te brengen. Mijn lessen zijn heel lichamelijk. Ik probeer te laten voelen of je nog ergens spierkracht vasthoudt die je los kan laten in yogahoudingen waarin je stevig staat en misschien zelfs kan ontspannen. Met een rustige adem, want dat is het allerbelangrijkste."

Is dit een dagtaak? "Ja, want naast de lessen in de studio geef ik ook nog les op locatie en privélessen. Hoewel de groepen niet groter zijn dan veertien mensen en ik aan iedereen aandacht kan besteden, voelen sommige mensen zich toch prettiger bij een privéles."

Je kunt het echt zien als een avondje voor jezelfJe geeft ook workshops, wat houden die in? "Een keer in de maand geeft ik een early morning yoga op zaterdagochtend van 7.30 tot 8.30 uur, met als afsluiting een ontbijtje. Naast het gewone lesrooster mag iedereen er aan meedoen. Daarnaast organiseer ik ook incidentele workshops, voor eind februari en half maart. staat de workshop ontspannen gepland. Die geef ik 2 tot 3 keer per jaar en het is combinatie van alle yoga vormen die ik geef. Elke editie probeer ik iets speciaals toen te voegen. Je kunt het echt zien als een avondje voor jezelf."

Wat doet het met jezelf?"Ik ben van mijzelf een bezige bij en het verbaast mensen dat ik yogadocente ben. Maar dat roept ook vaak de gedachte op: als zij het kan, dan is het misschien ook wel iets voor mij."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "Piet Heijman, hij is al meer dan twintig jaar de greenkeeper hier in Wilnis, We weten dat hij het gras maait, maar ik ben benieuwd wat hij nog meer doet op zo'n dag."

Truus Oudendijk