• Klaas Winters

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek Klaas Winters: Alles draait om veiligheid

DE RONDE VENEN Bijzondere man met een indrukwekkende carrière. Klaas Winters is als jongen begonnen op de Kweekschool voor de Zeevaart. In dienst van de Shell heeft hij de wereldzeeën bevaren. Hij heeft 24 jaar bij AFS Schiphol gewerkt, waarvan 13 als directeur. Klaas is actief in de Westerkerk in Amsterdam. Johann Grünbauer is benieuwd waarom hij die keuze maakte.?

Op kerstavond zijn mijn vrouw Anja en ik een keer naar de Westerkerk gegaan. Dat was een bijzondere beleving; we stonden buiten in de rij te wachten tot we naar binnen konden, er kunnen 1400 mensen in die kerk, en onderwijl werd buiten warme chocolademelk geschonken, het was heel gezellig. Tijdens de dienst zong er een prachtige cantorij, waar mijn vrouw zich meteen toe aangetrokken voelde. Ze houdt van zingen en heeft jarenlang bij de cantorij van de Janskerk in Mijdrecht gezongen totdat die er mee stopte. Na die kerstavond heeft ze zich gelijk aangemeld. Ze heeft een prachtige sopraan en werd gelijk aangenomen. En van het een komt dan het ander.

En wat betekende dat? "We hebben jaren in Limburg gewoond en als niet-katholieken, ben je dan op elkaar aangewezen. Dan ga je wat breder om je heen kijken. We vonden de Westerkerk een heel fijne gemeente; vaste predikant, maar met wisselende thema's. Dat sprak ons aan. Het was er wat liberaler en erg vrijzinnig en daar houden wij van. We zijn er vaker gaan kerken en hebben ons op een gegeven moment over laten schrijven. Ik houd niet zo van kerkmuziek, maar er wordt prachtig orgel gespeeld en toen ze op zoek waren naar vrijwilligers werd ik gevraagd om een keer per maand tijdens de zondagsdienst het geluid te verzorgen."

Ik heb besloten mee te doen en tot mijn verbazing was ik niet eens de oudste die aan tafel kwam.Daar had je verstand van? "Inmiddels wel geleerd, er ging wel eens iets fout, maar over het algemeen lukte het prima. Al snel werd ik ook gevraagd voor de collectes en de volgende stap was het verzoek of ik lid wilde worden van de kerkenraad. Maar ik had nog geen belijdenis gedaan; toen ik jong was ontbrak de tijd, want ik ben als 17-jarige al naar zee gegaan. Maar de vraag stemde mij tot nadenken. Ik heb een trauma meegemaakt, het is een wonder dat ik hier zit en de reden dat ik anders in het leven sta. Ik heb besloten mee te doen en tot mijn verbazing was ik niet eens de oudste die aan tafel kwam."

Vond je het op jouw leeftijd nog belangrijk om te doen? "Ik heb er heel bewust voor gekozen en vond het ook leuk. Geloven is natuurlijk heel breed. Het is niet zo dat alles klopt wat je in de Bijbel leest. Je moet het verhaal erachter zien. Daar kun je leuke discussies mee opzetten met mensen van allerlei pluimage en dat is erg boeiend. Twee jaar geleden heb ik belijdenis gedaan en nu ben ik lid van de kerkenraad van de vrijzinnige Wester in de Jordaan."

Wat gaaf "Heel gaaf, ik heb een restauratie meegemaakt die net is afgerond en we zijn nu met de orgelrestauratie bezig. Er gebeurt zoveel. Ik ben een klein radartje in het geheel en draag mijn steentje bij en dat vind ik fantastisch."

Ik ben een klein radartje in het geheel en draag mijn steentje bij en dat vind ik fantastisch.Hoe is je carrière verlopen? "Na de kweekschool voor de Zeevaart heb ik tien jaar gevaren. Ik wilde kapitein worden en dan moet je allerlei rangen halen en praktijkervaring opdoen. Ik heb dat diploma gehaald en mocht als kapitein wereldwijd alle zeeën bevaren. Dat was prachtig, maar er waren nog zoveel mensen voor me. Toen ik trouwplannen had met Anja en we afspraken dat ze die zomer mee zou varen, bood Shell mij totaal onverwacht een baan aan in Zwolle. Ik moest binnen 48 uur beslissen. Ik voer op dat moment in het Caribisch gebied en kon alleen contact maken via Scheveningen Radio en dan krijg je gesprekken als: Hallo schat, over."

Wat een romantiek "Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar pas in de haven van Willemstad kon ik naar het postkantoor om te bellen en de situatie uitleggen. Mobieltjes waren er nog niet. Ik heb die baan aangenomen en een paar maanden later werkte ik in Zwolle, gevolgd door een functie in Limburg, waar we jaren gewoond hebben en onze zoons zijn geboren."

En nu je eigen bedrijf? "Vier jaar geleden ben ik gestopt bij AFS. In die hele brandstofketen van raffinaderij naar het tanken van vliegtuigen is nog zoveel gebrek aan kennis. Kerosine is niet hetzelfde als benzine Op 40.000 feet is geen wegenwacht of ANWB, je moet altijd naar beneden. Dat hele brandstofgebeuren voor vliegtuigen heeft alleen maar met veiligheid te maken. Daar heb ik een adviesbureau voor opgericht."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "Bas Reichgelt. Hij heeft prachtige foto's gemaakt in de Westerkerk. Hij heeft als hobby 360 graden fotografie. Waarom is hij daar zo enthousiast over?"

Truus Oudendijk