• Marijke met haar drie dochters. Van links naar rechts: Julia (5) Eva 1,5) Sanne (3)

    Truus Oudendijk.

Kettinggesprek Marijke van Vianen: 'Kerstoptredens zijn goed voor de groepsdynamiek'

DE RONDE VENEN De kreet 'multitasken' zou door Marijke van Vianen uitgevonden kunnen zijn. Ze blaakt van enthousiasme en werkdrift. Haar passie is zingen en toneelspelen, ze is voorzitter van het Romkoor, assistente en manager in de dierenartspraktijk en last but not least: moeder van drie beeldige dochters. Hoe combineert ze dat allemaal ?

Met name het laatste jaar zijn we heel druk geweest met Titanic de musical. Half oktober hebben we in schouwburg De Meerse in Hoofddorp gespeeld, twee voorstellingen, op zaterdagavond en zondagmiddag. Het hele plaatje was compleet. Live orkest, prachtige kleding, dansers, kinderen die ook mee mochten doen en achteraf de enthousiaste reacties van het publiek, dat zeer onder de indruk was. Zaterdagavond was de zaal helemaal uitverkocht. Het was heel gaaf."

Wat is jouw rol als voorzitter? "Binnen het bestuur regel ik de dagelijks gang van zaken, ik fungeer als aanspreekpunt als er iets aan de hand is. Maar ik doe ook praktische zaken, zoals de mededelingen op de repetities. Ik ben samen met onze secretaris naar de Beursvloer geweest. Dat is een initiatief van Stichting de Rondeveense Uitdaging. Bedrijven kunnen zich aanmelden als ze verenigingen willen steunen. Andersom kun je je als stichting of vereniging aanmelden met een vraag. Wij waren op zoek naar opslagruimte voor de hoeveelheid kleding die we hebben. Waarschijnlijk is dat ook gelukt."

Je hebt niet te maken met rolverdeling of zo? "Nee, daar hebben we ons bewust buiten gehouden. Dat laten we echt over aan het artistieke team. We hebben een vaste dirigent en pianist waar we elke week mee repeteren. Voor Titanic hebben we er een regisseuse bij gevraagd. Zij vormden met elkaar het artistieke team. Vorig jaar september hebben we twee dagen audities gehouden en aan de hand daarvan hebben zij de rollen verdeeld."

Had je zelf een rol in de musical? "Ja, die van stuurman Murdoch, in dit geval stuurvrouw. De hoogste rang onder de kapitein. Dat was best een dingetje, maar superleuk om te doen. Ik heb op de middelbare school wel wat musical-achtige dingen gedaan, maar heel minimaal. Het is heel leuk om er nu weer in te duiken. Ik was zelf heel blij met mijn rol, omdat ik geen megalange teksten uit mijn hoofd hoefde te leren maar wel in veel scènes een aandeel had, omdat die vooral op de brug afspeelden en ik daar als stuurvrouw aanwezig was. Veel leden hebben nog niet zoveel acteerervaring en het was bijzonder om te zien wat je met elkaar bereiken kunt en hoe je kunt groeien in zo'n traject."

Waarom heb je ervoor gekozen om lid te worden van het Romkoor? Het is niet alleen zingen, maar ook toneelspelen. "Aan basis zijn we een koor, maar ook gericht op muziektheater. Al vanaf de oprichting in 1986 werd er eens in de paar jaar een operette of musical uitgevoerd. Ik ben lid geworden in 2010 toen de voorbereidingen voor de 25-jarige jubileumuitvoering in volle gang waren. Dat was toen de operette 'Het Witte Ros, Im Weissen Rössl'. Er stond een oproep in de krant dat er projectleden werden gezocht om mee te doen in de voorstelling. Ik zag dat langs komen en dacht: ik wil eigenlijk wel weer gaan zingen en acteren vind ik ook leuk. Laat ik maar eens gaan kijken."

Lees ook het vorige kettinggesprek: Tessa van Saane: 'Ik doe veel op gevoel'.

Hoe kun je al die activiteiten combineren met werk en gezin? "Ik ben dierenartsassistente in combinatie met praktijkmanager. Dat klinkt groter dan het is, in feite gaat het om het ontzorgen van de eigenares van de dierenartsenpraktijk, ik neem administratieve taken over waar zij geen tijd voor heeft. Een heel leuke en afwisselende baan. Ik heb het voordeel dat ik vier korte dagen werk, onder schooltijd. Dus ik kan zelf de kinderen naar school of opvang brengen en ook weer ophalen. Op vrijdag, passen mijn schoonouders op en op donderdag mijn ouders. Ideaal. Daarnaast doe ik nog wat administratie voor mijn ouders, die een eigen bedrijf hebben."

Het is een heel takenpakket, hoe regel je het allemaal? "Ik heb een heel lieve wederhelft. Die draait er zijn hand niet voor om, om het hele spul 's avonds op bed te leggen."

En wat staat er nu op het programma? "Tijdens de kerstperiode zingen we als Dickens koor om geld voor de vereniging te creëren. Dan zijn we te boeken voor optredens. Op 19 december geven we een concert in de Janskerk in Mijdrecht. En we zingen al jaren bij de country and christmasfair bij kasteel de Haar in Haarzuilens. We treden daar zes dagen lang op met een koortje in Dickens stijl. Heel sfeervol. Die kerstoptredens zijn gezellig en heel goed voor de groepsdynamiek.

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "John van der Maat. Op zijn facebook pagina staat: ik ben niet spreukloos. Waar haalt hij de inspiratie vandaan?"

Truus Oudendijk