• Nelie Groenendijk in boekhandel Mondria

    Truus Oudendijk

Kettinggesprek Nelie Groenendijk: Opgegroeid met boeken

MIJDRECHT Nelie Groenendijk is enthousiast en gepassioneerd. Een fijn gesprek over lezen, de nieuwste romans, historisch werk, kinderboeken. Nelie en Mondria zijn een begrip in Mijdrecht. Haar boekenwinkel is een schatkamer vol verhalen. Marjan van der Linden is benieuwd hoe ze zich staande weet te houden in tijden van E-books?

In het begin hadden we daar best wel last van, maar we merken nu dat het allemaal weer aantrekt. De mensen zijn het digitale een beetje moe. Wij staan zelf helemaal achter de beleving van het papieren boek. Het genot van een nieuw boek, de geur, een mooie cover, even terugbladeren, achterop kijken, dat soort dingen. Mensen die een e-book hebben reizen vaak heel veel. Dan is het handig, je kunt niet meer met zeven boeken in je koffer of handbagage op reis. Maar de beleving van het lezen zelf, dat is toch het fijnst met een echt boek."

Dat weten mensen nog steeds te waarderen? "Absoluut, zeker rond de vakantietijd worden veel boeken verkocht en nu met de feestdagen natuurlijk. Maar ook tijdens de Kinderboekenweek, dat is echt een feestje en daar besteden wij heel veel aandacht aan. Ik ga in die week 's avonds of overdag naar zo'n acht scholen toe. Daar krijg ik tafels toegewezen om boeken neer te leggen. Mijn auto is dan bomvol, helemaal afgeladen met boeken, echt gigantisch. We verkleden ons in het thema van de Kinderboekenweek en afgelopen keer was dat vervoer en zijn we in pilotenpakken gegaan. Ik had epauletten op een overhemd genaaid, een donkerblauwe broek eronder en een pilotenbril opgezet. Zo gaan we dan naar de scholen toe. En dat is zo leuk. Ook de winkel versieren we helemaal in thema en richten we in voor kinderen."

Toen realiseerde ik mij pas dat we een grote sociale functie hebben.Hoe is het om een boekenwinkel te hebben? "Als boekenwinkel hebben we een sociale functie. Dat ben ik mij met de verbouwing van De Lindeboom heel erg bewust geworden. We moesten toen twee weken dicht en mensen reageerden spontaan met: 'dat kan niet. We kunnen niet zonder Mondria'. Ik was daar verbaasd over, zo belangrijk voelde ik mijzelf niet. Maar ik heb bij de zijingang een toonbank gecreëerd en zo hebben we twee weken lang de verkoop gedaan met boeken die we uit het magazijn in de kelder haalden. Later ben ik er op gaan letten en zag ik dat in de winkel mensen elkaar vaak tegenkwamen. Her en der stonden groepjes die met elkaar even een praatje maakten. Toen realiseerde ik mij pas dat we inderdaad een grote sociale functie hebben."

Hoe ben je in het boekenvak terechtgekomen? "Ik werkte in een doe het zelf zaak en de eigenaar begon hier bij de opening van het winkelcentrum in 1976 een schilders- en behangzaak. Maar het was er zo stil, ik wilde graag iets anders gaan doen. Toen er een advertentie van de boekhandel in de krant kwam heb ik gesolliciteerd en werd ik gelijk aangenomen. 31 augustus 1976 ben ik hier begonnen."

En nu is het je eigen zaak? "Ja, sinds 1 januari 1990. Ik heb ruim tien jaar bij Henk en Anneke Mondria gewerkt, daarna ben ik cheffin geworden bij een kantoorvakhandel in Utrecht. Twee jaar later werd ik benaderd door Henk Mondria: of ik de zaak wilde overnemen. Ik heb altijd wel de drive gehad iets voor mijzelf te beginnen. Dus het kwam mij goed van pas. Mondria vind ik een geweldige naam, die heb ik gehouden. Ook als eerbetoon, want ik vond het best wel een eer dat ze mij er voor vroegen."

Mondria vind ik een geweldige naam, die heb ik gehouden, ook als eerbetoon.

Dat is toch een hele stap, was het moeilijk? "Ik ben een Groenendijk, ik geef niet op. Je kiest voor iets en daar ga je dan voor. Dat zit in mijn bloed. Ik organiseer graag, ik regel graag, maar natuurlijk heb ik fouten gemaakt en was het niet altijd makkelijk. De crisis heeft er enorm ingehakt, ik heb mensen moeten ontslaan en dat vond ik verschrikkelijk. Toen kwam de verbouwing van de Lindeboom en dat heeft op mij persoonlijk een grote wissel getrokken, want daar hebben we heel veel narigheid mee gehad."

Je hebt een ongelooflijk grote collectie. Is het moeilijk om zelf je inkoop te doen? "Ja, want we zijn een zelfstandige boekhandel. Dat hoort bij mij, want ik ben niet het type dat in een keten past. Een van mijn talenten is dat ik een redelijk fotografisch geheugen heb. Ik signaleer meteen dat een stapel boeken kleiner is, dat er een paar verkocht zijn. De boekeninkoop doe ik helemaal zelf, maar daar komen ook vertegenwoordigers voor langs. Tijdschriften en feestartikelen bemoei ik me niet mee. Dat doen twee collega's."

Wat maakt dit vak bijzonder?"Ik kom uit een gezin van zes kinderen, we hadden het niet breed, maar ik ben opgegroeid met boeken. Mijn moeder had de Winkler Prins, de Bosatlas; we konden van alles opzoeken, er waren altijd boeken. Daar komt mijn passie vandaan."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "Jan Korver. Hij verzorgt altijd de bloemen in de kerk. Wat is zijn motivatie om dat te doen?"

Truus Oudendijk