• Nicole Douven speelt al veertig jaar mee in een drumband

    Conny Vos

Kettinggesprek Nicole Douven: Drumband met majorettes

DE RONDE VENEN Nicole Douven heeft een lange geschiedenis bij Muziek- en showkorps Triviant. Onlangs werd ze gehuldigd omdat ze veertig jaar bij de drumband is. Maar de muziekkorpsen hebben het moeilijk. Hun ledenaantal daalt al jaren. Daphne Kuijlenburg vraagt haar hoe het met de werving van nieuwe leden gaat.

Het muziekkorps bestaat uit een harde kern. Soms komt er een bij, soms valt er iemand af. Er kunnen er altijd meer bij. Met een goede bezetting krijg je een voller geluid en zijn er meer mogelijkheden voor meerstemmige muziekstukken. Na de vakantie zijn we overgebleven met veertien slagwerkers, vier dwarsfluitspelers, drie bells en twee majorettes. We hadden drie grote en twee kleine majorettes. Maar een van de grote meiden is overgegaan naar de dwarsfluit en de andere twee zijn gestopt. Doorgaan met twee kleintjes is geen optie dan kun je je niet presenteren op straat. Het ene jaar zijn er vijftien majorettes en een jaar later nog maar vijf. Het is voor ons bijna onnatuurlijk om zonder majorettes de straat op te gaan en het publiek zal het ook missen. Nu moeten we besluiten om met de majorettes te stoppen tenzij er nieuwe aanmeldingen binnenkomen."

Wat doen jullie om nieuwe leden te werven?

"We hebben flyers meegegeven op school en bezorgd in Wilnis en Vinkeveen. Iedereen vanaf zeven jaar is welkom bij de majorettes. Het is vaak de onbekendheid, want het doet niet onder voor de dansscholen. Ouders moeten er wel achterstaan, maar er wordt nietKettinggesprek Nicole Douven verwacht dat ze elke week rijden zoals bij andere sporten. De majorettes mogen de eerste vier weken gratis mee doen. Voor het orkest worden alle materialen beschikbaar gesteld door de vereniging. We hebben professionele docenten. We zijn op scholen geweest en hebben vier muzieklessen mogen geven. Daarna mochten kinderen meedoen met de repetitieavonden, maar dat heeft geen nieuwe leden opgeleverd. Iedereen mag vrijblijvend komen kijken tijdens de repetities op donderdagavond in het scoutinggebouw in Vinkeveen."

Waar treden jullie normaal op?

"Op 14 september lopen we spelend een rondje over de Najaarsmarkt in Wilnis en op 2 november geven we een gratis concert in De Boei met een gastvereniging. Dan spelen we andere stukken dan op straat. Wij zijn normaal meer van het lopende werk. We spelen om en om een mars met melodie en een slagwerkmars. De fluitisten hebben dan even tijd om op adem te komen. We treden op bij Sinterklaas, op Koningsdag en bij de Avondvierdaagse. Pas hebben we op een bruiloft opgetreden. Dan spelen we wat vlottere nummers. De mensen waren laaiend enthousiast."

Speel je zelf al lang?

"Rond mijn twaalfde ben ik begonnen met een piperfluit en daarna ging ik over op de dwarsfluit. Op de eerste les kreeg ik een fluit mee en ik kreeg er weinig geluid uit. Maar ze begeleiden je daarbij. Ook als je geen noten kunt lezen, wordt dat vanaf het begin geleerd. In april ben ik gehuldigd omdat ik veertig jaar bij het orkest ben. Van oudsher kom ik van Uno Animo uit Wilnis. In 1990 ging dat samen met Tamajco uit Vinkeveen en werd het Triviant. Ik zit nu in het bestuur als penningmeester. Mijn man Jan speelt slagwerk. Ik heb hem bij de drumband leren kennen. We zijn dus een echt drum-stel."

Moet je veel oefenen?

"Het zou wenselijk zijn om elke dag te oefenen. Het is een beetje afhankelijk van je niveau en hoe snel je vooruit wilt gaan. Als ik een week niet geoefend heb, hoor je dat meteen. Je kunt niet alleen op donderdag naar de repetitie komen. We zijn een relatief klein korps, dus als iemand uitvalt hoor je dat meteen. Ik heb vroeger een jaar of vijf bij een combo van Progression gezeten. Dat was een ander soort muziek. Toen moest ik dubbel zoveel repeteren en mijn tijd goed indelen. Maar het oefenen is voor mij nooit een probleem geweest."

Heb je nog andere bezigheden?

"Ik heb twee banen. Ik werk vijf uur per dag op de financiële administratie bij een groothandel voor de grafische industrie in Mijdrecht. Daarnaast zorg ik als taxichauffeur voor leerlingenvervoer. Voordat ik naar mijn werk ga, haal ik zeven kinderen op in mijn busje en breng ze naar school en aan het eind van de dag haal ik ze weer op en breng ze thuis. Ik moest daarvoor een taxipas halen. Op dit moment rijd ik tussen Mijdrecht en Uithoorn, maar dat kan ook een andere route zijn als iemand ziek is of met vakantie. De leerlingen hechten aan een vaste chauffeur, een vaste tijd en dezelfde route. Zoveel mogelijk structuur anders zijn ze van slag. Van lieverlee leer je de kinderen kennen en zie je of ze een goed humeur hebben. De ene praat de hele weg en de ander doet zijn oortjes in en kijkt naar buiten. Het is heel afwisselend."

Wie wil je voor volgende keer vragen?

"Wilma Kraan. Zij zit bij toneelvereniging WIK in Mijdrecht. De vereniging bestaat dit jaar honderd jaar. Ik wil haar vragen of ze nog iets speciaals gaan doen."

Conny Vos