• Patrick v.d. Waaij

    eigen foto

Kettinggesprek Patrick van der Waaij: 'Wij maken het verschil'

DE RONDE VENEN Patrick van der Waaij is manschap B, duiker en duikploegleider. Een brandweerman pur sang, zowel in theorie als in de praktijk. Hij is ook voorzitter van de personeelsvereniging bij het korps in Mijdrecht. In zijn vrije tijd is hij begeleider bij de scouting. Amber en Joep zijn benieuwd hoe hij beide activiteiten kan koppelen.

Dat combineren valt niet altijd mee, daarom ben ik een tijd niet zo actief geweest bij de scouting, wel veel op landelijk niveau, maar pas sinds twee weken weer hier in Mijdrecht.

Waarom op landelijk niveau wel en niet lokaal? "Het vraagt allebei veel tijd, als je hier een leidinggevende taak hebt word je elke week verwacht. Datzelfde geldt voor de brandweer, daar moet ik ook wekelijks paraat zijn voor de oefeningen. Daarnaast zijn er ook nog de incidenten die zich van tijd tot tijd voordoen. Dat houdt in dat het soms even puzzelen is en dat je keuzes moet maken."

Leer je bij de scouting de kinderen ook dingen die met brandveiligheid te maken hebben? "Als hier opkomsten zijn voor brandveiligheid, weten ze mij wel te vinden en dan maken we er wel wat leuks van. Maar normaal gesproken ben ik hier begeleider bij spelletjes en andere activiteiten."

Waarom heb je voor de brandweer gekozen? "Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Als klein jongetje wist ik zeker dat ik vuilnisman of brandweerman zou worden. Toen ik elf was ben ik bij de jeugdbrandweer gegaan in Mijdrecht. Voor mij was het een uitgemaakte zaak dat ik door zou stromen naar het korps. Het is nu ook mijn baan. Niet alleen uitrukken en blussen, ik heb daarnaast ook een kantoorfunctie bij de brandweer. Wat dat betreft heb ik mijn jongensdroom wel flink uitgebouwd."

Dus naast de vrijwilligersfunctie is het ook een betaalde baan. Wat houdt dat in? "Ik werk bij de regionale brandweer Flevoland in het team operationele voorbereiding. Wij zorgen voor alle zaken die het team dat uitrukt nodig heeft om hun werk te kunnen doen. Er zijn tablets in de auto waar ze informatie mee kunnen ophalen over incidenten en objecten. Maar ook hele praktische dingen zoals bepaalde uitrukprocedures in het systeem van de meldkamer verwerken, zodat voor een melding de juiste voertuigen worden gealarmeerd. Daarnaast doe ik nog veel dingen in het communicatienetwerk."

Ruk je vaak uit? "We hebben in Mijdrecht ongeveer tweehonderdvijftig incidenten per jaar. Het wisselt heel erg, laatst waren er wel zeven incidenten in een paar dagen tijd. Als ik beschikbaar ben ga ik mee, andere keren is het weken stil of zit ik in Lelystad. Als vrijwilligers, komen we met meer mensen dan er op een auto gaan, om er zeker van te zijn dat we weg kunnen.

Het is best een heftig vak, hoe ga je daar mee om? "We doen hetzelfde als onze beroepscollega's, we maken van alles mee. Sinds drie jaar rijden we nu ook op reanimatie, omdat we vaak eerder ter plaatse kunnen zijn dan de ambulance en alvast kunnen beginnen met hartmassage. Elke auto is uitgerust met een AED. Reanimatie's zijn wel pittig, want je hebt veel directer slachtoffercontact. Als duikploegleider heb ik samen met het duikteam wel eens een lichaam uit het water gehaald. Maar emotioneel kan ik er wel afstand van nemen. Tot nu toe gaat het goed."

Hoe vindt het thuisfront het? "Sinds kort woon ik op mezelf. Maar toen ik nog thuis woonde, waren, mijn ouders en mijn zus er ook aan gewend. Simpele dingen: de auto altijd met de neus de goed kant op, de sleutels bij de deur, de voordeur nooit op slot, dat soort kleine dingen slijten erin."

Als brandweerman moet je permanent beschikbaar zijn, daar moet je werkgever het mee eens zijn. Is het voor jou te combineren? "Dat dilemma is voor mij wat minder, want ik zit overdag in Lelystad, dus ik hoef voor Mijdrecht die keuze niet te maken'. Primaire doelstelling van de brandweer is dat die auto de weg op kan. Ik werk bij die organisatie, dus het zou gek zijn als mijn werkgever daar niet in meeging. Bij een eerste oproep rukt altijd de beroepsbrandweer uit, maar op het moment dat er een extra auto bij gevraagd wordt kan ik ook weg."

Wat maakt dit beroep bijzonder? "Ik vind het fantastisch om te doen. Het is zo divers. Je komt voor de meest gekke klussen te staan. van een kat in de boom tot een kind dat vermist wordt. Dat maakt het interessant. Je kunt echt het verschil maken voor mensen. Als brandweer ben je altijd te laat, maar alles wat je daarna doet, daar wordt het alleen maar beter van."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "Paul Scholten. Hij is de oudste, nog actieve, brandweerman in Mijdrecht en zwaait begin 2020, na 40 jaar brandweerdienst af. Wat zijn de grootste veranderingen in de afgelopen 40 jaar? En wat gaat hij met al die vrije tijd doen?

Truus Oudendijk