• Saskia Veerhuis

    eigen foto

Kettinggesprek Saskia Veerhuis: 'Kijk naar het totaalplaatje'

DE RONDE VENEN Sinds ruim een jaar heeft Saskia Veerhuis een praktijk als stress en vitaliteitscoach www.zin-geving.nl. Daarnaast is ze ook masseuse en gewichtsconsulente. Een pittige combinatie als moeder van twee jonge kinderen. Hoe lukt het haar om mensen tot een gezondere leefstijl te bewegen, vroeg Nienke Zaal zich vorige week af.

"De term vitaliteitscoach dekt de lading van wat ik doe. En dat heeft te maken met een totaal plaatje: Voeding, Lifestyle en Mindset. Ik coach voornamelijk vrouwen die lekkerder in hun vel willen zitten, die tegen een burn-out aanlopen, meer energie willen hebben en/of een gezondere leefstijl willen. Ze hebben last van stressverschijnselen of willen graag meer ontspannen en gezonder eten. Soms gaat het ook om vrouwen die alleen willen afvallen, maar vaak zit op eten ook veel emotie en om die reden kijk ik graag naar het totale plaatje."

Waarom zijn vrouwen de favoriete doelgroep? "Omdat ik zelf een drukke moeder ben en mij heel goed in hun situatie kan verplaatsen. Ze moeten heel wat ballen in de lucht houden en zetten zichzelf meestal op de laatste plaats. Ze voelen zich uitgeblust, vragen zich af hoe dat komt en willen graag wat meer energie. We bevinden ons momenteel in een lastige tijd en dan is voeding en mindset belangrijker dan ooit. Hoe ga je met al deze veranderingen om? Kinderen zijn thuis, hoe vind je tijd voor jezelf? En hoe kun je gezond blijven eten terwijl je gespannen bent? Daarvoor ben ik nu een online programma aan het opzetten."

Voeding en mindset zijn nu belangrijker dan ooit

Wat je aanbiedt is wel een heel, pakket. Hoe pak je dat aan? "Ik ben regelmatig zichtbaar op social media, voornamelijk op Instagram en Facebook. Zo wil ik graag mensen inspireren en motiveren. Mijn praktijk is nog in ontwikkeling en ik hoop op deze manier te zorgen voor klantenbinding. Ik werk momenteel 2 dagen en 2 avonden in de week en dat wil ik uitbreiden als mijn zoontje na de zomer naar school gaat. Veel mensen komen in mijn praktijk door mond tot mond reclame of via social media. Als mensen contact met mij opnemen plan ik altijd een gratis kennismakingsgesprek. Het is belangrijk dat men weet wie ik ben, hoe mijn werkwijze is en dat er een klik is. Ik deel ook een folder uit, waarin het complete pakket staat dat ik aanbied. Coaching, Voeding, Massages & Ontspanningsoefeningen."

Ik ben ook benieuwd hoe je de situatie met je cliënten aanpakt? "In mijn praktijk gaat het meestal om 1 op 1 contact, maar ik doe ook kleinschalige groepjes of workshops. Momenteel werk ik online 1 op 1. Wanneer cliënten het prettig vinden om buiten te lopen, dan is wandel coaching ook een optie. Van tevoren stuur ik altijd een vragenlijst toe, zodat ik mij in kan lezen in hun situatie. Ik heb een tweejarige beroepsopleiding tot coach gevolgd en daarin heb ik geleerd de nodige urgentie uit antwoorden te halen, door een soort helikopterview. Het is een eerste aanzet, maar we houden natuurlijk ook de nodige gesprekken. Ik vraag wat hun wensen zijn en wat volgens henzelf het meest urgente probleem is. Naast gesprekken, voeren we ook verschillende opdrachten uit."

Zoals? "Dat betreft diverse interactieve technieken om het probleem inzichtelijk te maken. Ik doe ook visualisaties en ontspanningsoefeningen met mijn cliënten. Ik ben vrij intuïtief en voel hun situatie goed aan. Het is allemaal maatwerk, en beslist niet dezelfde aanpak, want ieder mens is anders."

Hoe verhoudt voeding zich in dit verhaal? "Om je vitaler en energieker te voelen is voeding heel belangrijk. Daarom ben ik ook de opleiding tot gewichtsconsulent erbij gaan doen en heb ik mij aangesloten bij de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten (BGN). Dit betekent dat mensen uit de meeste aanvullende verzekeringen vergoedingen kunnen krijgen voor een gezondere leefstijl. Ik kijk naar het huidige eetpatroon en wat we daarin kunnen aanpassen. Ik geloof niet in hypes en de strategie van de beroepsvereniging is dat we geen shakes of preparaten verkopen. Dat wil ik ook niet, want daar sta ik totaal niet achter. Ik wil mijn cliënten zelf leren gezonde(re) keuzes te maken. Ik ben aangesloten bij 'Puur Gezond', een mooi concept waarin ik ook kleine groepjes (4-6) advies geef over een gezondere leefstijl. Stapsgewijs, zonder gelijk het roer om te gooien."

Ik wil mijn cliënten zelf leren gezonde(re) keuzes te maken

Waarom heb je hiervoor gekozen? "Ik vind het fijn om andere mensen te helpen en te motiveren. Zelf heb ik een burn-out gehad toen ik vijfentwintig was en dat wens ik niemand toe. Sindsdien is mijn zoektocht begonnen naar mezelf, hoe je dit kunt voorkomen en ben ik er veel over gaan leren en lezen en dit doe ik nog dagelijks."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek "Dennis Droog. Hij werkt in de catering en evenementen. Ik ben benieuwd hoe hij deze tijd ervaart."

Truus Oudendijk