• Tessa van Saane in de kwekerij

    eigen foto

Kettinggesprek Tessa van Saane: 'Ik doe veel op gevoel'

DE RONDE VENEN Bijzondere meid, Tessa van Saane van der Wilt, sportief en ambitieus. Ze is moeder van Cas (9) en Alix (8). Ze werkt samen met haar broer in de gerbera kwekerij van haar ouders en doet daar marketing en sales. Haar grootouders Jopie en Jan de Hollander hebben haar uitgenodigd. Hoe is het om zo'n fitte opa te hebben?

Dat is heel leuk, ze hebben heel lang op Alix gepast want in eerste instantie woonden wij in Eindhoven. Mijn moeder kwam elke week een dag vanuit Mijdrecht naar ons toe om op Cas te passen en een heel korte periode ook nog op Alix. Toen wij hier naar toe verhuisden en ik bij mijn ouders ging werken was mijn moeder ook nodig op de kwekerij, dus op de kinderen passen ging niet meer. Cas ging ondertussen naar school en toen hebben opa en oma Alix tien maanden lang elke maandag opgevangen. Ze doen nog graag met van alles mee. en zijn altijd geïnteresseerd in wat wij doen."

Waarom de keuze om bij je ouders te gaan werken? "Negen jaar geleden kwam mijn broer Joris vragen of ik geïnteresseerd was om op de kwekerij de marketing en de sales te komen doen. We hadden een huis gekocht, woonden in Eindhoven, twee kleine kinderen, dus ik had hele grote twijfels. Wat betreft mijn werk zat ik op een veilige plek bij een binnendienst en deze baan betekende meer naar buiten, echt wel iets heel anders. Maar mijn man had zoiets van: waarom niet? ik denk wel dat je het kan. Uiteindelijk heb ik toch de keuze gemaakt, we hebben ons huis verkocht en zijn baar Wilnis verhuisd. Mijn man rijdt nu elke dag voor zijn werk naar Eindhoven."

En hoe beviel het om op de kwekerij te werken? "Dat was best even wennen. Je kunt vanuit het niets niet zomaar denken: ik ga alle bloemen verkopen. Want per dag hebben we wel zo'n honderdduizend gerbera's. Maar je moet ergens beginnen, dus ik ben gewoon maar aan de slag gegaan. Dat is nu zeven jaar geleden en het percentage directe verkoop is in die jaren verdubbeld. De markt is in die tijd wel veranderd. Sowieso wat betreft automatisering, er gaat veel meer digitaal, van elektronische aanvoerbrieven tot een virtuele marktplaats. Iedere keer ga je er in mee. Het betekent een enorme investering, maar uiteindelijk werpt het wel zijn vruchten af."

Wat was jouw taak hierin? "In de periode na de windhoos, toen er even geen werk was, ben ik heel veel naar onze klanten geweest. Om maar te zorgen dat de binding er was en duidelijk te maken dat we wel weer terug kwamen. Ik heb veel samples meegenomen en geprobeerd of we een koppeling konden creëren. Eind september hebben we een open dag gehad met al onze klanten en dat heeft leuke dingen opgeleverd."

Een windhoos? "We hebben echt een windhoos gehad en daardoor negen maanden buiten productie gelegen. Dat was heel heftig. 7 december 2018 is het gebeurd en de eerste bloemen hebben we op 1 augustus weer geplukt. Het had een enorme impact en we hebben een apart jaar gehad. Normaal hebben we het met Moederdag heel druk, maar toen ben ik met mijn moeder naar Valencia gegaan om een klant te bezoeken en er gelijk een city tripje samen van te maken."

Heb je een marketing opleiding gevolgd? "Ik heb vrijetijdsmanagement gedaan en daar zit eigenlijk van alles een beetje in. Marketing, organisatie, verkoop, handel, talen, van alles wat. De opleiding was project gestuurd, je gaat iets doen met elkaar. Ik heb het allemaal kunnen gebruiken. Maar ik moet ook zeggen dat ik veel op gevoel doe. Ik ben uiteindelijk ook opgegroeid op de kwekerij. Ik weet welke soorten er staan en wat de verschillen zijn."

Is het te combineren met je gezin? "Dat is soms best pittig, zeker toen we hier net kwamen wonen en Alix pas negen maanden oud was. Maar tot nu toe lukt het nog steeds en de kinderen worden steeds zelfstandiger. Ik begin 's morgens vroeg thuis, dan breng ik de kinderen naar school en ga dan door naar de kwekerij."

Hoe is het om met vader en broer samen te werken? "Dat is soms best lastig, want het is ook familie. Je moet wel duidelijk zijn naar elkaar, want anders blijven kwesties thuis hangen. Het is allemaal met elkaar verweven, maar dat maakt het leuk en is ook de kracht van onze samenwerking. We doen het echt met elkaar."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "In mijn vrije tijd sport ik heel veel, onder andere dansen met een groep de we vanuit Kunst de Ronde Venen hebben opgericht. We doen aan modern jazzdansen. Afgelopen week heb ik meegedaan met de musical de Titanic van het Romkoor. Marijke Vianen is secretaris, heeft zelf een behoorlijke rol gespeeld, van alles geregeld en ze heeft drie kinderen. Ik vind het heel knap en ben benieuwd hoe ze dat allemaal doet.

Truus Oudendijk