• Onthulling Robert Moultonpad.

    Caroline Ströer

Naambord Robert Moultonpad onthuld in Wilnis

WILNIS Op initiatief van Jan van Loo van de Stichting Berging Vickers Wellington 1943 werd maandag 29 april het naambord van het Robert Moultonpad onthuld door burgemeester Maarten Divendal (links) en de ambassadeur van Canada, Sabine Nölke (midden) en Jan van Loo zelf. Het pad is 2.1 km lang en loopt van Wilnis naar Vinkeveen en is ter nagedachtenis aan de bommenwerper Vickers Wellington die in 1943 neerstortte. Piloot Robert Moulton kon voorkomen dat de bommenwerper in Wilnis-dorp zou neerstorten.

Naast het naambord onthulden de ambassadeur en de burgemeester ook een informatiepaneel. Daarop wordt een toelichting gegeven op het neerstorten van de bommenwerper op 5 mei 1943, vlakbij de rotonde op de kruising Mijdrechtse Dwarsweg en Ir. Enschedeweg. De Vickers Wellington was op 4 mei 1943 met vijf bemanningsleden opgestegen in Engeland. Na een bombardement op Dortmund werd het op de weg terug neergeschoten door een Duits jachtvliegtuig. Piloot Robert Moulton gaf, terwijl het vliegtuig neerstortte, de bemanning opdracht het toestel per parachute te verlaten. Twee bemanningsleden slaagden daarin en zijn vervolgens krijgsgevangen gemaakt. Zij hebben de oorlog overleefd. De drie andere bemanningsleden overleefden de crash niet.

BERGING Tijdens een bergingsoperatie in september 2002 zijn de stoffelijke resten van de drie omgekomen bemanningsleden geborgen en geïdentificeerd. Aansluitend zijn zij met militaire eer begraven op de Begraafplaats van de Nederlands Hervormde Kerk in Wilnis. Met het monument aan de Stationsstraat in Wilnis worden zij permanent herdacht. Voorafgaand aan de onthulling zijn hier door ambassadeur Nölke en burgemeester Divendal bloemen gelegd.

De berging van de drie bemanningsleden vond plaats op initiatief van de Stichting Berging Vickers Wellington 1943 uit Mijdrecht. Een van de drijvende krachten achter de stichting is Jan van Loo. Hij is ook de initiator achter het vernoemen van het pad naar de omgekomen piloot Robert Moulton. Van Loo: "Tijdens de oorlog zijn 44.927 Canadese militairen gesneuveld. Een enorm offer voor onze vrijheid. Robert Moulton kreeg, toen zijn vliegtuig in brand stond, zijn parachute aangereikt maar had het vliegtuig nog onder controle en wilde voorkomen dat er burgerslachtoffers zouden vallen bij een crash. Een heroïsche daad waarbij hij zelf sneuvelde."