• Opsporing Verzocht

    ANP Foto

Nachtelijke overval distributiecentrum Mijdrecht in Opsporing Verzocht

MIJDRECHT Vijf daders beroven in december 2018 midden in de nacht een distributiecentrum in Mijdrecht. Ze bedreigen en knevelen de bewakers en maken voor ruim 170.000 euro aan parfum buit. Dinsdagavond was de zaak in Opsporing Verzocht, waarin de politie getuigen of mensen die meer weten over deze zaak, oproept zich te melden. Het bewuste distributiecentrum is gelegen op het bedrijventerrein aan de Industrieweg.

Kort na 03.00 uur in de nacht van 16 op 17 december vallen drie mannen binnen bij het distributiecentrum aan de Industrieweg. Gewapend met een vuurwapen en een breekijzer overrompelen ze de twee aanwezig beveiligers. Intussen komt buiten een Mercedes-bus aanrijden met daarin nog twee daders. Die bus wordt klaargezet bij een laaddok om de gestolen goederen in te laden.

BIJNA ANDERHALF UUR BINNEN Nadat de bewakers zijn vastgebonden, hebben de overvallers ruim een uur nodig om de brandkasten open te krijgen waarin hun buit wordt bewaard. Wanneer dat lukt, laden ze voor 172.000 euro aan parfum in de bestelbus. De partij parfum is mogelijk, wellicht in delen, ergens te koop aangeboden. Wie dit ergens opgevallen is, wordt opgeroepen dit te melden.

Het leek er overigens op dat de overvallers met een sleutel binnen zijn gekomen. Wat verder opviel is dat ze zich vrij begripvol, haast schuldig, opstelden tegenover hun slachtoffers. Om 04.30 uur gaan de daders ervandoor; drie met de Mercedes-bus en twee te voet. Het is mogelijk dat die twee verderop buiten het zicht van de camera alsnog in de bus zijn gestapt. "Wie heeft gezien in welke richting de bestelbus is vertrokken en/of weet waar deze nu is?", vraagt de politie zich af.

De gebruikte bestelwagen is een witte, dubbel verlengde Mercedes Sprinter. Die was waarschijnlijk voorzien van gestolen kentekenplaten. De politie denkt dat die nummerborden op de Eduard Hellendoornstraat in Amsterdam van een soortgelijke bus af zijn gehaald. Dat moet gebeurd zijn tussen 20.00 uur op zaterdag 15 december en de overval ruim 30 uur later.

Overigens is de Sprinter nog niet terecht. De politie houdt er zelfs rekening mee dat die ergens door de daders is gehuurd. Als iemand vermoedt waar de bus nu is, hoort de politie dat graag.

HERKENNING Ondanks de inspanningen van de daders om onherkenbaar te blijven, is er een aantal kenmerken die mogelijk tot herkenning kunnen leiden. De vijf mannen zouden met een Noord-Afrikaans accent spreken. Ook leken ze precies te weten waar ze moesten zijn en zelfs hoe laat de beveiligers zouden worden afgelost.

De politie roept op om te kijken naar de beelden en het hen laten weten als u een of meer van de daders herkent aan bijvoorbeeld de kleding, het postuur of de manier van bewegen. De dadergroep had die nacht de beschikking over een witte Mercedes Sprinter; mogelijk kan iemand die in verband brengen met een of meer verdachten. Informatie melden kan via www.politie.nl of bel 0800-6070. Anoniem kan ook via Meld Misdaan Anoniem: 0800-7000.