• Molenaar Maarten van Dijk samen met dochter Lisa die ook graag molenaar wil worden

    Caroline Ströer
  • VKV-visuals

Geen windturbines in Geingebied

ABCOUDE Maarten Van Dijk, molenaar van de bekende Mondriaanmolen in Abcoude heeft alle vertrouwen in de goede bedoelingen van de gemeente qua uitzoeken locaties voor zonnevelden en windturbines maar is wel bang dat bij de opgaves toch prioriteiten een rol gaan spelen.

Van Dijk vertelt: "In 2014 was er al sprake van een windmolenlocatie aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Omdat er sprake was van verrommeling zou dat een oplossing kunnen zijn. Wij hebben toen als bewoners van Abcoude maar ook uit Nigtevecht, Vereniging Spaar 't Gein, waar ik ook lid van ben, een avond georganiseerd waar ook de provincie en de gemeente aanwezig waren. Wij hebben toen onze bezwaren naar voren gebracht. Naar aanleiding van die avond is er op 4 juni 2014 een informatienota gekomen van de toenmalige wethouder David Moolenburgh. Daarin gaf hij aan dat er enige onrust was ontstaan in Abcoude en Baambrugge naar aanleiding van twee punten namelijk het advies 'Energielandschappen' van de Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit, waarin staat dat de locatie langs het Amsterdam-Rijnkanaal geschikt wordt geacht en de tweede aanleiding is het feit dat een energiemaatschappij al concreet met grondeigenaren in gesprek was over het aankopen van gronden. In de nota geeft de wethouder aan dat er 'géén' sprake is van nieuwe mogelijkheden voor windenergie langs het Amsterdam-Rijnkanaal. 'De Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit spreekt onafhankelijk en de gesprekken van de energiemaatschappij zijn voor eigen risico', aldus de nota. Volgens de gemeente is de nota nu door het Spoorboekje 2040 overruled en zijn alle opties weer open." Van Dijk is dan ook bang dat dit punt een splijtzwam gaat worden in Abcoude en Baambrugge. "De gemeente gaat locaties aanwijzen. Zij gaat af op initiatieven die door landeigenaren en mede-investeerders worden genomen en op draagvlak maar wij zijn heel verontrust dat er nu weer een nieuwe dreiging komt in ons gebied waar we zo lang voor gestreden hebben. Kijk naar de dreiging van de A6-A10 verbinding die dwars door het gebied gepland was. We hebben gestreden om de trein onder het gebied door te laten lopen, we hebben de dijkverhoging zover kunnen krijgen dat het niet recht toe recht aan ging met verlies van vele bomen en we hebben dus het eerste initiatief voor windturbines kunnen voorkomen. Nu steekt het spook dus weer de kop op. Wij zijn bang dat er geen tegengeluid komt, dat niemand weet dat plaatsing het hele gebied zal beheersen en dat als het proces eenmaal loopt het niet meer te stoppen is omdat de gemeenteraad niet weet dat er grote weerstand is onder de liefhebbers van 't Gein en die niet alleen."

"Wij denken ook dat alle toeristen last zullen hebben van turbines maar hoe mobiliseer je die? Als molenaar vraag ik me af waar ik het allemaal voor doe als de molen straks als een dwerg in het landschap staat. Dan blijft wel de molen intact maar de omgeving is kapot en dan is al ons werk, dat van mij en mijn dochter die ook graag molenaar wil worden, voor niets geweest. Het nadeel van het strijden voor behoud van 't Gein is dat men vaak denkt: 'Oh, daar is nog ruimte genoeg maar dan wordt vergeten dat die ruimte zwaar bevochten is en dat diezelfde ruimte nu niet onder het mom van milieudoeleinden opeens wordt verpest. Wij willen alle initiatieven voor duurzaamheid ondersteunen maar niet ten koste van 't Gein", stelt Van Dijk.

PETITIE Hij roept bewoners op om hun stem te laten horen. 'Word wakker en maak je stem duidelijk bij de gemeente'. Van Dijk is ook van plan om een petitie te starten. Robert Vermeulen van de nieuw opgerichte energie-coöperatie 'Veenwind' zegt desgevraagd dat zij de locaties willen afwachten en dan samen met bewoners gaan kijken wat de mogelijkheden zijn.

Caroline Ströer