• De Stationslocatie waar ook woningen gepland zijn

    Caroline Ströer

Omwonenden projecten Mijdrecht bezorgd over hoogte bebouwing bouwvolume

DE RONDE VENEN bij de informatieronde op 6 juni stonden drie projecten op de agenda: de herbestemming van de Trekvogel, de Stationslocatie en de Prins Bernhardlaan allen in Mijdrecht. De grootste problemen die door insprekers werden aangegeven waren de bouwhoogte, het bouwvolume en de verstoring van groen en rust.

De bedoeling is dat vier organisaties zich gaan vestigen in de Trekvogel: Inloophuis 't Anker, de Leerwerkplaats, Voedselbank en Atelier de Kromme Mijdrecht. De familie Vègh sprak in over de Trekvogel. "Wij zijn bang voor overlast omdat er grote vrachtwagens voor de Voedselbank zullen rijden en mensen die de kratten op komen halen en qua Leerwerkplaats zijn wij bang voor hangjongeren." Arie van Bergen sprak namens de Voedselbank en meldde dat het om ongeveer 80 huishoudens gaat, er bezorgd wordt met een bakwagen en dat een zelfbedieningsproces op meerdere tijden een mogelijkheid is. Volgens de gemeente blijft een deel van het schoolplein in tact. Er komen dertig parkeerplaatsen en twintig fietsparkeerplaatsen. De parkeerplaatsen zijn ook voor omwonenden.

Bij de Stationslocatie werd ingesproken door Guido Starmans die namens alle bewoners van de Nutslaan sprak. De bewoners maken zich zorgen over de hoogte die beperkt zou moeten blijven om de zichtlijnen te behouden. "Ondanks de verlaging van 11 naar 7,5 meter blijft dit hoog. Zeker als je ook nog 10 procent afwijkingsbevoegdheid meerekent. Ook maken wij ons zorgen over de hoogte van het maaiveld. Er worden verschillende hoogtes aangegeven." Verder zijn bewoners bezorgd over de geplande oversteek via de Industrieweg en is er sprake van bodemverontreiniging.

Volgens Stedin zal er sprake zijn van geluidsoverlast bij de geplande nieuwe woningen (20 tot 30 decibel) maar komen er wel geluidsarme ruimtes. Stedin wil nog een extra geluidsonderzoek uitvoeren. Qua hoogte gaat het hier om maximaal twee bouwlagen maar de ontwikkelaar wil wel ruimte.

Over de Prins Bernhardlaan waren er meerdere insprekers: Daisy van Blanken en de heer Baro namens familie van Twillert. Zij waren van mening dat een toegestane overschrijding van drie meter te veel is qua bouwhoogte en vroegen zich af of de ontsluiting geoptimaliseerd kan worden zodat er een grotere afstand komt tussen woningen en project. Volgens Daisy van Blanken zou het project niet hoger worden dan de bestaande woningen. "Nu wordt het 14 meter terwijl onze woningen 8,5 meter zijn. De balkons kijken recht op onze tuin en al het groen verdwijnt."

Ernst Schreurs, PvdA/GL vroeg zich af of er een paar woningen afgehaald kunnen worden om de privacy te waarborgen maar dan is het project niet rendabel. Volgens de gemeente is er zoveel mogelijk rekening gehouden met omwonenden door de ontsluiting via de Prins Bernhardlaan te laten lopen en is het bouwvlak aanzienlijk verkleind. Schreurs vroeg zich ook af of er geen extra bomen geplant kunnen worden naast de haag van een meter die naast het parkeerterrein komt.

Caroline Ströer