• Caroline Ströer
  • Caroline Ströer

Opduwerdag Vinkeveen

Veel activiteiten bij Opduwerdag

VINKEVEEN Op zaterdag 9 juni van 10.00 tot 17.00 uur vindt op het terrein van de Zeilschool de inmiddels overbekende Opduwerdag plaats. Dit jaar is er een avondvaart aan toegevoegd. Er zijn mini opduwers voor de kinderen. Er kunnen bootjes gebouwd worden van een pakket hout die dan ook weer geschilderd kunnen worden.

Caroline Ströer

'We hebben de Avondvaart de Kokavondvaart genoemd naar de bedenker van het idee Norbert Kok van de brandweer. Kok kwam met het idee om een avondvaart te organiseren door het dorp. De opduwers en sleepboten starten om 18.30 uur vanaf de Zeilschool richting de IJsbeer langs de Boei waar dweilorkest Dorst staat te spelen. Dan onder brug over de plas richting de Zuwebrug. Dus best spectaculair en er zijn verschillende plekken waar mensen naar de rondvaart kunnen kijken bij de IJsbeer op de Ringdijk en een stukje van de Heulbrug ter hoogte van de Julianalaan, op de brug bij de Kerklaan en op eiland vier bij Klinkhamer. De Avondvaart wordt gesponsord door Henk Jan Kok. In eerste instantie gingen wij nadat de opduwerdag was afgelopen met iedereen naar jachthaven Bon en dan gingen we nog met de boten de plassen op. Dat was eigenlijk zo leuk dat toen dit idee naar voren kwam', vertelt Xander van dijk, organisator, en zelf in het bezit van drie opduwers. 'Het evenement is ontstaan om de restauratie te vieren van de Hoop op Zegen. Een tiental opduwers uit Vinkeveen werden toen uitgenodigd door Ad Langelaar de machinist van de Hoop op Zegen. Iedereen was toen zo enthousiast dat besloten werd om het om het jaar te organiseren. Om het jaar wordt het in Vinkeveen en Woerden georganiseerd met een deel van de deelnemers uit Vinkeveen.

Dit jaar doen er 68 opduwers mee en er zijn 25 sleepboten. Wel heeft van Dijk gemerkt dat het evenement steeds groter wordt. 'De sleepboten hebben eigenlijk geen functie. De meeste sleepboten hebben een eigen opduwertje. De schepen komen overal vandaan. Vinkeveen, Roelofarendsveen maar sommige ook uit het noorden van het land zoals uit Groningen en Friesland. Die komen dan met de vrachtwagen. We beginnen met een krachtproef. Dan wordt de boot getrokken of geduwd. Op de klok kun je dan zien hoeveel kilo's de boot weegt. Het aantal PK's wordt dan gedeeld door de kilo's en de uitkomst heb je zoveel kilo per pk. Dan zijn de verschillen duidelijker. De kleine schepen met minder pk's geven vaak een beter rendement. De opduwer stamt uit de tijd van de overgang van de zeilvaart naar de huidige binnenvaart met een motor. Een opduwer wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt in de kanalen en kleine baggerwerkzaamheden. Over het algemeen zijn ze vijf à zes meter lang en wegen rond de twee en half à drie ton met de motor in de kajuit. Meestal is er dan nog maar weinig ruimte over. Naast de opduwers die een speciaal parcours afleggen met behendigheidswedstrijden is er een minparcoursje voor de kinderen die dat met mini opduwers kunnen afleggen. Verder kunnen kinderen dus een bouwpakket kopen waarmee ze een Vikingschip kunnen bouwen en schilderen. Wel onder begeleiding. De opbrengst van de dag is voor een goed doel en wel Kika.