• Genieten van het uitzicht vanaf de toren van de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel.

  Naomi Heidinga
 • De Sint Urbanus in Bovenkerk is zaterdag en zondag te bezichtigen.

  Naomi Heidinga
 • Uitzicht vanaf de Sint Urbanus in Nes over de Amstel en De Ronde Hoep.

  Naomi Heidinga
 • De Urbanus in Bovenkerk, tijdens de restauratie van de kerk. (2013).

  Naomi Heidinga
 • De Joodse begraafplaats Beth Haim is zondag te bezoeken.

  Naomi Heidinga

Open Monumentendag

Naomi Heidinga

In het weekend van 8 en 9 september zijn meer dan vierduizend monumenten in Nederland gratis toegankelijk voor het publiek. Ook in Amstelland is er van alles te beleven. Naast kerken, is ook industrieel erfgoed te bewonderen, evenals forten van de Stelling van Amsterdam.

Monumenten in de regio openen deuren voor het publiek

Open Monumentendag is de kans om eens achter de voordeur te kijken van monumenten die normaliter gesloten blijven. Het thema van dit jaar is 'In Europa'.

AMSTELVEEN Dit jaar is voor het eerst de 'kleine sjoel' geopend, zoals deze in de volksmond wordt genoemd. De sjoel is te vinden in de wijk Randwijck. Vanuit de sjoel is wijkwandeling te maken door 'Tuindorp Randwijck'. Vijf Amstelveense kerken openen hun deuren, waaronder de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel en de Urbanus in Bovenkerk. Van beide kerken kan de toren worden beklommen.

Zondags worden rondleidingen verzorgd op begraafplaats Zorgvlied. De begraafplaats aan de Amsteldijk werd op 1 november 1870 in gebruik genomen door de gemeente Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen). Er ligt een heel aantal bekende Nederlanders begraven. Ook op Buitenplaats Wester-Amstel worden rondleidingen verzorgd.

OUDER-AMSTEL In Duivendrecht wordt zondag gevierd dat de st. Urbanusparochie 160 jaar geleden van statie tot Parochie is verheven. Om dit te vieren is er in de kerk om 10 uur een feestelijke Hoogmis, die wordt afgesloten met een Sacramentsprocessie door de straten van Duivendrecht. In het Dorpshuis wordt zondag om 12.15 uur en 14.15 uur een presentatie gegeven door Edwin Raap, met als titel: 'De historisch-landschappelijke ontwikkeling van Amstelland en de omgeving van Duivendrecht in het bijzonder'.

In Ouderkerk zijn onder meer de Amstelkerk en Urbanuskerk geopend. Daarnaast worden rondleidingen verzorgd op de Joodse begraafplaats Beth Haim. Op zaterdag en zondag kan van 10 tot 16 uur ook een kijkje worden genomen bij het oude gemaal in de Ronde Hoep (Waver 47, Ouderkerk.) Het gemaal uit 1913 pompte vroeger het water uit polder de Ronde Hoep.

DE RONDE VENEN In de vele kernen en dorpen die de gemeente rijk is, zijn verschillende kerken geopend. Zoals de St.Jan de Doper kerk in Wilnis. De kerk is gebouwd tussen 1875 en 1876. In De Hoef is de rooms-katholieke kerk de Heilige Antonius van Padua te bezichtigen. Deze kerk, die in 1921 werd gebouwd, is op zondag geopend voor het publiek. Ook in De Ronde Venen is een buitenplaats geopend voor het publiek. Buitenplaats Valk en Heining is op zondag open. Meer te weten komen over onze verdedigingswerken kan eveneens tijdens de monumentendagen. Verschillende forten, die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam, zijn geopend. In De Ronde Venen doen Fort bij Abcoude en Fort bij Nigtevecht mee. Liefhebbers van industrieel erfgoed kunnen hun hart ophalen bij gemaal De Ruiter in Vinkeveen.

UITHOORN Fort aan de Drecht, tevens onderdeel van de Stelling van Amsterdam, is zaterdag van 10 tot 17 uur geopend. In het dorpshart is Bierbrouwerij de Schans te bewonderen. Het voormalige woonhuis doet nu dienst als proeflokaal en bierbrouwerij. Achter het pand gaat een verborgen biertuin schuil. Meer informatie over activiteiten en openingstijden: www.monumentendag.nl.

AALSMEER Op zondag 9 september wordt een informatieve fietstocht door Aalsmeer gehouden; 'Europa in Aalsmeer'. De start is om 13 uur bij Flora op het Raadhuisplein. De tocht duurt 2 uur. Reserveren bij joopkok@planet.nl of 0297-340442. Wat heeft Flora met Venetië van doen? Wat is de relatie van het gemeentehuis met het raadhuis van Stockholm? Wat voor betekenis had de rondreis van Berghoef door Noord Italiaanse steden op zijn verbouwing van de Oude Veiling? 'Fiets mee, laat je meeslepen door de verhalen van de gidsen, je eigen fantasie en het enthousiasme van je reisgenoten', aldus de organisatie.