• Caroline Ströer
  • Caroline Ströer

Eerste paal Sporthuis Abcoude beschilderd door jarige kinderen

ABCOUDE Eigenlijk was het niet echt de eerste paal maar al de zestiende van het Sporthuis Abcoude die 27 augustus de grond in ging. Om er een ludiek tintje aan te geven waren zestien jarige schoolkinderen van de vier basisscholen uit Abcoude uitgenodigd om de paal te beschilderen. Ook was er een kubus met wensen en briefjes die onder de grond van het zwembad komt te liggen.

PRESENTATIE Cabaretier Najib Amhali was gevraagd om de presentatie te doen. Dat bleek een goede keuze te zijn want zoals bekend staat Najib altijd klaar met een grapje. "Toen ze me vroegen of ik de presentatie wilde doen voor een zwembad zei ik dat ik al een zwembad heb."

HISTORIE Corien van der Linden, voorzitter van het Sporthuis Abcoude, gaf een kort overzicht van de historie van het zwembad en ging terug naar 100 jaar geleden toen er een zweminrichting in het Abcouder meer kwam. "Toen het water van slechte kwaliteit werd, hebben wij de bewoners gevraagd om financiële steun voor een zwembad. Dat werd het Meerbad maar ook dat was na 40 jaar eigenlijk op. Via de actiegroep 'Houd het Meerbad open' kon het zwembad nog drie jaar open blijven. Daarna kwam het idee van nieuwbouw. We hadden contact met de Kees Bonzaal die ook aan het eind van zijn latijn was. Toen kwam het burgerinitiatief van Esther Grondijs en Ad Geerlings wat uiteindelijk geresulteerd heeft in een raadsvoorstel dat bijna unaniem is aangenomen", meldde Van der Linden.

Najib merkte op dat er ruim 600 kaartjes zijn van kinderen waar uitspraken over het sporthuis op staan als 'Dit is de basis voor mijn professionele voetbalcarrière'. Een aantal daarvan ging ook in de kubus.

Ad Geerlings kon moeilijk kiezen maar besloot om het raadsvoorstel in de kubus te doen. "Want dat was het ultieme moment eigenlijk." Esther Grondijs vindt het belangrijk dat het een energiezuinig en gasloos gebouw wordt. "In totaal kost het tien miljoen waarvan de gemeente vier miljoen betaalt en borg staat voor de lening van ruim vier miljoen. De rest wordt door ons gefinancierd", aldus Grondijs. De bedoeling is dat de bouw van het Sporthuis in december 2020 afgerond is.

Caroline Ströer