• De NunaX wordt gekeurd.

    Jorrit Lousberg

Elke uit Abcoude onthult geheim wapen Vattenfall Solar Team: shark skin

ABCOUDE Elke Salzmann (25) uit Abcoude toonde dinsdag samen met de rest van het Vattenfall Solar Team het geheime wapen in de strijd om de eerste plek in de Bridgestone World Solar Challenge: shark skin. Op NunaX is een folielaag bevestigd die bestaat uit hele kleine ribbelstructuren. Deze zogenaamde riblets zorgen ervoor dat de luchtstroom soepeler langs de zonneauto glijdt en die dus sneller maakt. Het team presenteerde haar geheime wapen tijdens de scrutineering, de officiële keuring van de zonneauto.

"Het was verleidelijk om tijdens de voorbereiding iedere nacht aan de auto door te werken en een specifiek onderdeel aan NunaX te perfectioneren", aldus Elke, één van de elektrische ontwerpers van het team. "Nu de shark skin op de auto is geplakt en de scrutineering is geweest, mogen we niets meer aan de auto veranderen. Nu moeten we zorgen dat we genoeg rust nemen, zodat we geen domme fouten gaan maken."

De shark skin werd eerder gebruikt op racevliegtuigen, Olympische bobsleeën en tijdens de meest prestigieuze zeilwedstrijd ter wereld: de America's Cup.

Naast de shark skin heeft NunaX dit jaar nog meer innovaties die ervoor moeten zorgen dat ook de tiende deelname een succes gaat worden. De auto is zo aerodynamisch dat het dezelfde luchtweerstand biedt als de buitenspiegel van een personenauto. Daarnaast rijdt NunaX niet alleen op de kracht van de zon, maar ook op die van de wind. Delen van de auto zijn zo ontworpen dat het bij zijwind functioneert als een zeil en daarmee dus kan zeilen op de wind.

Op 13 oktober starten de deelnemende teams van de Bridgestone World Solar Challenge aan de meerdaagse race van 3000km dwars door de outback van Australië. In totaal nemen 53 teams uit 24 verschillende landen deel aan de race. Doel van de race is om de grenzen van techniek op te zoeken en het gebruik van duurzame energie te promoten.