• Gemeente De Ronde Venen

Markten gaan door in aangepaste vorm

DE RONDE VENEN De markten in De Ronde Venen gaan door, maar in aangepaste vorm. Dit meldt de gemeente op Facebook.

Vanaf woensdag 25 maart gelden voor de markten in Abcoude en Mijdrecht de volgende instructies:

1. De kramen worden verspreid over de markt opgesteld. Zo is het mogelijk de drukte te spreiden. En kan iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houden op de markt.
2. Marktkramen met non-food gaan dicht. Er is alleen verkoop van etenswaren (en drinken) toegestaan. Dit is om voldoende afstand tussen de kramen te houden.
3. Voedsel dat vers wordt bereid voor consumptie, mag niet ter plaatse worden gegeten/gedronken. Je mag het alleen afhalen en op een andere plek eten/drinken.
4. Zit- of staan-mogelijkheden en andere uitstallingen buiten de marktkraam zijn niet toegestaan.

REGIO In Amsterdam en Utrecht zijn de markten nog open onder strikte voorwaarden. "Bij het niet-naleven van deze voorwaarden kan een markt gesloten worden", zegt een woordvoerster van de gemeente Amsterdam. Onder meer moeten marktkramen verspreid worden opgesteld. Als daar te weinig ruimte voor is, mogen alleen kramen met etenswaren openblijven. In Amsterdam zijn nog geen overtredingen geconstateerd, meldt de gemeente.

Ook in gemeente Utrecht gaat het tot nu toe goed. Daar zijn ook daar alleen nog kramen met etenswaren toegestaan op de markten, al mogen marktbezoekers er niet ter plekke eten. De Utrechtse bloemenmarkten en de lapjesmarkt zijn gesloten. "Achteraf zijn marktkooplui blij dat de gemeente de markten open konden houden, het is toch hun broodwinning", zegt een woordvoerster van de gemeente Utrecht. "We handhaven de regels en het gaat best goed. We zien dat mensen niet meer een dagje markt doen, maar hun eten gaan halen en direct weer naar huis gaan."

GESLOTEN In Den Haag werd vandaag de Haagse Markt direct gesloten, omdat mensen zich niet hielden aan de 1,5 meter afstand. De Haagse Markt is de grootste onoverdekte warenmarkt in Nederland.

Of dit lot ook de markten in Abcoude en Mijdrecht geschoren is, is geheel aan de bezoekers. "Laten we met elkaar de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Houd je daarom aan de richtlijnen", zo roept de gemeente De Ronde Venen marktbezoekers op.