• Hans-Peter van Velthoven, Jorrit Lousberg

Zonnewagen NunaX in vlammen opgegaan

PORT AUGUSTA/ ABCOUDE De zonnewagen van het Vattenfall Solar Team is in vlammen opgegaan. Coureur Tim van Leeuwen is ongedeerd. Hij wist NunaX op tijd te verlaten. De eindzege van het team lag voor het grijpen op de laatste racedag van de Bridgestone World Solar Challenge. Met nog 300 kilometer te gaan stond het team eerste in het klassement. Helaas kwam er een einde aan de droom van de Delftse studenten. Het is de eerste keer in de twintig jaar deelname van de regerend wereldkampioen dat de finishlijn niet wordt gehaald.

Het team stond er goed voor na het uitvallen van koploper Solar Team Twente. Op dag vier van de race raakte deze van de weg en was zwaar beschadigd. De coureur bleef ongedeerd maar Twente moest de koppositie afstaan aan het Vattenfall Solar Team met Elke Salzmann (25) uit Abcoude. Elke: "Tijdens de race was er heel veel wind en ook vannacht hebben we last gehad van een zand- en onweerstorm. Dit natuurgeweld meemaken in de Australische outback is heel indrukwekkend." Ook het Japanse Kogakuin University Solar Team en het Duitse Team Sonnewagen Aachen moesten die dag de strijd opgeven. Een situatie die nog nooit eerder is voorgekomen tijdens de Challenge.

En nu, op de laatste dag, is het avontuur dus ook voor het Vattenfall Solar Team voortijdig geëindigd. Wat de reden is voor het vlamvatten van de zonneauto is op dit moment nog niet duidelijk. De komende dagen zal nader onderzoek dat moeten uitwijzen.