• De politieke vrouwen die de avond georganiseerd hebben met derde van links Julia Wouters en vijfde van links wethouder Schuurs.

    Caroline Ströer

Politieke vrouwen: 'We zijn er nog lang niet'

DE RONDE VENEN Bij de politieke avond die georganiseerd was door de vrouwen in de Rondeveense politiek op woensdag 3 juli werd een korte uitleg gegeven over het politieke systeem in de gemeente en vertelde Julia Wouters over haar boek 'De zijkant van de Macht'.

"We zijn speciaal vroeg begonnen met een politieke avond te organiseren omdat wij graag willen dat er meer vrouwen in de politiek komen en nu is iedereen nog onafhankelijk zonder belemmerd te worden door bindingen met een bepaalde partij", stelde wethouder Alberta Schuurs. Bij het inleidende praatje werd als tip meegegeven: denk mee, praat mee en beslis mee.

Ria de Korte, CDA, benadrukte nog dat iedereen mensen uit de politiek per mail of telefonisch kan benaderen voor informatie.

Daarna kwam Julia Wouters die door haar contact met wethouder Lodewijk Asscher in aanraking kwam met politiek: "In 2006 keek ik om mij heen en zag veel vrouwen in de politiek, in 2017 keek ik weer om mij heen en zag het aantal vrouwen gedaald. Vroeger waren er veel meer obstakels die overwonnen moesten worden nu gaat het wat makkelijker maar toch worden vrouwen nog steeds niet echt serieus genomen zoals blijkt uit het verkiezingsdebat tussen Trump en Hilary Clinton waarbij Trump aangaf dat Clinton geen stamina bezat. Vrouwen willen altijd aardig en lief overkomen. Er is natuurlijk een aantal vrouwen met politieke macht zoals Angela Merkel en bij interviews zie je vaak dat vrouwen niet sterk overkomen. Zelfs Nancy Pelosi de machtigste vrouw in Amerika wordt verweten dat zij 'poorly framed' is. Maar er komt toch ook een kentering", dacht Wouters. "Er komt meer ruimte om mens te zijn. Zo stond Pelosi op een foto met al haar kinderen en zelfs mannen worden zich daar bewust van", aldus Wouters. Annette van der Most, voormalig wethouder, vond echter dat het verhaal nogal negatief overkwam en dat zij juist heel veel plezier aan haar werk heeft beleefd maar Wouters stelde dat haar bedoeling was om vrouwen uit te lokken en verontwaardiging op te roepen. "Zorg dat je gezien wordt dat is belangrijk", vond Wouters.

Caroline Ströer