• Archief

Programma Nationale Herdenking De Ronde Venen

DE RONDE VENEN Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. Nederland is dan om 20.00 uur twee minuten stil om de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken.
In de hele gemeente worden de vlaggen om 18.00 uur halfstok gehangen en luiden om 19.45 uur de kerkklokken. Verder ziet het programma er uit als volgt:
MIJDRECHT Om 19.45 uur wordt verzameld voor het gemeentehuis waarna de stille tocht begint naar het monument aan de Dorpsstraat waar VIOS de Last Post speelt. Om 20.00 uur is het twee minuten stil waarna VIOS het Wilhelmus speelt en er bloemen en kransen gelegd worden door gemeente,  Oranjevereniging,veteranen en scouting. Het ROM-koor zingt twee liederen en vervolgens gaat de stille tocht terug naar het gemeentehuis. Daar worden bloemen gelegd bij de drie monumenten op het Raadhuisplein.
VINKEVEEN Om 19.30 uur vormen leden van de Scoutinggroep Vinkeveen een erewacht bij het monument en speelt Brassband Concordia koraalmuziek. Om 19.45 uur begint de stille tocht vanaf de rooms-katholieke kerk aan de Kerklaan naar monument hoek Heulweg/Herenweg. Daar volgen om 20.00 uur de twee minuten stilte waarna Brassband Concordia het Wilhelmus speelt. Vervolgens worden er bloemen en kransen gelegd door onder meer de gemeente. De kinderen van de drie basisscholen lezen om beurten hun gedicht of verhaal voor.

WILNIS Van 18.45-19.30 uur geven de Fort Saskatchewan Ambassador Concert Band uit Canada en Viribus Unitis uit Wilnis een concert in de NH Kerk Wilnis. Daarna wordt om 19.40 uur verzameld nabij de Koningin Julianaschool, hoek Stationsweg en de Koningin Julianalaan. Om 19.45 uur vertrekt de stille tocht naar het monument waar Viribus Unitis koraalmuziek speelt. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur worden twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld en volgt de kranslegging door gemeente, Comité Herdenking Wilnis, vrijwillige brandweer, vertegenwoordigers van scholen, Oranjevereniging, ouderenbonden, nabestaande verzetsstrijders en inwoners van Wilnis. Om 20.08 uur is het vertrek naar het N.H. kerkhof waar Viribus Unitis koraalmuziek speelt, gevolgd door de Last Post.

Om circa 20.15 uur worden bloemen gelegd namens het comité en het Royal Canadian Legion the Netherlands op de graven van de drie Canadese officiervliegers
Tot slot wordt het Canadese volkslied gespeeld en gezongen.

BAMBRUGGE De herdenking begint met een dienst in de kerk, om 19.30 uur gevolgd door een stille tocht langs het graf van Cees van der Lee, eindigend bij het monument in de C.P. van der Leestraat waar de gemeente een krans zal leggen. Om 19.59 uur wordt de Last Post gespeeld, om 20.00 uur gevolgd door twee minuten stilte. Vervolgens speelt de Abcouder Harmonie het Wilhelmus en worden kransen gelegd door leerlingen van Ichthus, Oranjevereniging Baambrugge, Stichting Feestelijkheden Abcoude, ANBO/PCOB/OBV. Na de kranslegging volgt het defilé langs het monument.

De vlaggen blijven tot zonsondergang halfstok hangen.