• Pixabay | MabelAmber

Mooi weer voor een romantische wandeling op Valentijnsdag

REGIO In deze onstuimige week met dagelijks buien, is vrijdag een lichtpuntje. Het blijft droog en de zon schijnt zo nu en dan, meldt Weeronline. Met 7 à 8 graden in het noorden en lokaal 10 in het zuiden is het net geen lente. Er staat minder wind dan voorgaande dagen en het is dan ook prima weer voor een romantische wandeling.

Net als voorgaande jaren schijnt de zon op Valentijnsdag, maar het wordt niet zo zonnig als de afgelopen drie jaar. Toen scheen de zon 7 tot de maximale 9 uur. Dit jaar is er een mix van zon en stapelwolken, maar het blijft wel droog.

Het droge en vrij rustige weer houdt niet aan in het weekend. Wolken en regen bepalen het weerbeeld en ook de wind is weer duidelijk aanwezig. Het wordt wel een stuk zachter met zaterdag en zondag temperaturen van 11 tot 14 graden. Normaal is het halverwege februari een graad of 6.

VAN IJSKOUD TOT ZEER ZACHT Vorig jaar verliep Valentijnsdag zonnig en zeer zacht. De temperatuur steeg naar 8 graden op de Wadden en naar 14, lokaal 15 in het zuiden. In Maastricht werd het 15,4 graden. In De Bilt werd het met 12,1 graden de op drie na warmste 14e februari sinds 1901. In 2018 scheen de zon ook volop, maar de temperaturen waren een stuk normaler voor de tijd van het jaar. Het werd 4 tot 6 graden. In 2017 scheen de zon volop en werd het 5 tot 12 graden.

Voor de allerkoudste Valentijnsdag moeten we terug naar 1929. In De Bilt werd het die dag niet warmer dan -10,1 graden. In de nacht koelde het af naar -18,7 graden. De warmste Valentijnsdag was in 1998. Het werd toen 15,2 graden.