• Johan van den Bosch ontvangt op zijn camping kampeerders uit alle windstreken.

    Caroline Ströer

Speelgoed troefkaart camping Botsholland

WAVERVEEN Vlak bij het riviertje de Waver ligt camping Botsholland. Je kan er terecht met je tentje, caravan of camper maar je kunt er ook een blokhut of hooiberghut betrekken. Er is een werkend boerenbedrijf, er lopen paarden en er is zelfs een kleine kinderboerderij.

Rond 1989 heeft Johan van den Bosch, de huidige eigenaar, het boerenbedrijf overgenomen maar is al vrij gauw gestart met recreatie. Sinds 2004 werd een stuk land ingericht als camping en in 2007 kwamen daar vier appartementen en hooiberghutten bij waarvan er nu zeven zijn. Op de camping zijn 25 stroompunten. De camping is open van half maart tot 1 november. "Zolang het mooi weer is trekken de mensen erop uit", vertelt Van den Bosch. "En ze komen overal vandaan. Laatst zelfs nog uit Denemarken." Maar er worden ook familiereünies gehouden en kinderfeestjes en er komen scholen. Voor de kinderen zijn er allerlei speelattributen. Vooral de skelters en triggers doen het goed. Er is een kleine kinderboerderij met kippen, een varken en geitjes en een paar meiden geven mini paardrijlessen voor de kinderen. Op het terrein staat ook een uitkijktoren. Daar vandaan kun je de hele polder overzien. Bij de appartementen ligt een groentetuin. "Sommige mensen vinden het nu eenmaal leuk om een beetje in de grond te wroeten", lacht Van den Bosch.

Er zijn wasruimtes en er is een wasmachine en een enorme droger die beide op zonnepanelen werken. "Ik probeer zo energiezuinig mogelijk te werken en er zijn zelfs mensen op de camping die zonnepanelen op hun caravan hebben aangebracht." Voor op het terrein is een kantine met een sjoeltafel en voetbalspelen. Maar ook zijn er de 25 vleeskoeien die verzorgd moeten worden. "Het bedrijf op zich is extreem gegroeid wat ik eigenlijk niet verwacht had. Op vrijdagavond komt iedereen even een drankje drinken voor bij de kantine en ook mensen uit de buurt komen dan", zegt Van den Bosch.

Marlous de Ridder, Martijn Wertwijn en Dirk-Jan Meijer staan voor het tweede jaar op de camping. "Wij komen respectievelijk uit Haarlem en Nieuw-Vennep en staan hier voor een maand elk weekend. Door de week werken we in Amsterdam. Het is fijn dat de kinderen hier lekker kunnen spelen en Fien, onze dochter, heeft hier leren fietsen", vertelt Dirk-Jan. "Wij gaan vaker kamperen. We hebben een tent en een vouwwagen en gaan ook veel naar festivals", aldus Marlous.

Olof Vugs huurt al jaren een blokhut en is daar heel blij mee. "Ik ben nu drie jaar gepensioneerd en ik heb alles in Europa wel gezien. Mijn vrouw kan niet tegen vliegen. We wonen in Nes aan de Amstel en hier op de camping ben je er toch even uit en het contact met andere campinggasten is ook gezellig. We koken zelf. Er is een keuken bij. We hebben zelf een magnetron aangeschaft. Af en toe maken we tochtjes met de motor. We rijden alle twee motor."

Maria Muys en Ron van Wifferen komen uit Westzaan. "Ik ben erg dol op mijn campertje en je bent lekker buiten", vindt Muys.

Caroline Ströer