• Gemeente De Ronde Venen

Ria Ekelschot brengt boekje: 'Dan wil ik de burgemeester spreken'

DE RONDE VENEN Gedurende de laatste tien jaar dat Ria Ekelschot telefoniste/receptioniste was bij de gemeente schreef ze al grappige verhaaltjes op van de dingen die ze meemaakte aan de balie tijdens het contact met inwoners. Daar is nu het boekje 'Dan wil ik de burgemeester spreken' uit ontstaan.

'Ik heb 29 jaar voor de gemeente gewerkt', vertelt de Mijdrechtse Ria Ekelschot. 'Ik ben begonnen als telefoniste/receptioniste in wat nu de bodenkamer aan de zijkant van het gemeentehuis is. Later werd er een nieuwe vleugel aan gebouwd en kwamen wij op onze huidige plek te zitten. Ongeveer acht jaar geleden is ook onze functie veranderd in medewerker KCC, Klantencontactcentrum. Door de jaren heen is er veel veranderd. Vroeger werd je als inwoner bij telefonisch contact direct doorverbonden met de betreffende afdeling. Nu worden de gegevens opgenomen en door het KCC aan de betreffende afdeling doorgegeven en die koppelt dat terug naar de inwoner. Toen ik ging solliciteren moest ik me nog presenteren bij de toenmalige burgemeester Dick Boogaard want je was toch het visitekaartje. Nu heb ik dus dat boekje geschreven met een voorwoord van de burgemeester.' 

De titel van het boekje is een uitspraak van een boze klant die Ekelschot aan de telefoon kreeg. Toen hij niet meteen contact kreeg met een ambtenaar, riep hij uit: "Dan wil ik de burgemeester spreken!" Anders zou hij minister-president Rutte inschakelen, dreigde de man. Die beweerde hij ook te kennen.

'Je maakt heel wat mee in die jaren zoals toen ik mijn pols gebroken had en in het verband zat. De man aan de balie vroeg heel belangstellend: heeft u met de burgemeester gevochten? Nee hoor, lach ik. Hij vraagt: Met de wethouders dan? En het telefoontje 'Dag één van onze leerlingen heeft zijn fietssleuteltje in het putje laten vallen. Nu kan hij niet naar huis. Kunt u iemand sturen om het putje open te maken' en 'Ik heb een hondje dat het altijd op de kattenbak doet. Dan hoef ik toch zeker geen hondenbelasting te betalen'. Ook scheldpartijen 'Laat me nou eens uitpraten stom mens. De stoplichten staan veel te lang op rood'. Mijn boekje is ook bedoeld om te laten zien waar je allemaal tegenaan kunt lopen als je voor de gemeente werkt. Het contact met de inwoner was echt mijn ding', zegt Ria.

BOEKHANDELS In totaal staan er zo'n 140 korte teksten in Dan wil ik de burgemeester spreken, dat 72 pagina's telt. Het boekje, met een voorwoord van de Rondeveense burgemeester Divendal, is verkrijgbaar bij diverse boekhandels in de gemeente, zoals Mondria in Mijdrecht en de Read Shops in Abcoude en Vinkeveen.