• Provinciehuis Utrecht.

    ANP Foto

Rijk stopt voorschotten provincie Utrecht om uitblijven jaarrekening

UTRECHT Provincie Utrecht krijgt vanaf 1 januari vanuit het Rijk geen geld meer, omdat het de jaarrekening nog niet ingeleverd heeft. Het zou gaan om ongeveer 4 miljoen per week.

De jaarrekening zorgt al maanden voor problemen, zo weet RVT Utrecht te melden. Accountant EY doet een aanvullend onderzoek naar de chaos rond de aanleg van de Uithoflijn en zolang dat niet is afgerond, kan de balans niet worden opgemaakt. De maatregel die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken neemt betekend dat de provincie voorlopig op haar reserves moet interen, aldus een woordvoerder. De provincie is niet onder toezicht van het rijk gesteld, benadrukt deze woordvoerder met klem.

Het dagelijks bestuur van de provincie voorziet geen financiële problemen door het stopzetten van de voorschotten uit het Provinciefonds. Investeringen zouden niet in gevaar komen. Zodra de jaarrekening opgemaakt is en ingeleverd, zouden de betalingen vanuit het Rijk worden hervat en achtergehouden geld zou alsnog worden uitgekeerd.