• V.l.n.r. Serena Liesveld, Danique Andringa, Meike de Jonge, Debbie Voshart en Isabel Slagboom van Blijbaantje.

    Jostijn Ligtvoet

Scholieren uit Mijdrecht scoren met vacaturesite voor jongeren

MIJDRECHT Vijf leerlingen van het VeenLanden College in Mijdrecht zijn vrijdag 12 april derde geworden in de competitie Junior Company van het Jaar 2019. De scholieren uit vwo-5 bemachtigden deze plek met hun bedrijfje Blijbaantje. Ze gingen niet alleen met de derde prijs naar huis, maar ze werden ook nog Publiekslieveling. Junior Company van het Jaar is een landelijke prijs die jaarlijks door stichting Jong Ondernemen wordt uitgereikt aan de beste bedrijfjes van middelbare scholieren.

Blijbaantje is een vacaturesite voor jongeren die op zoek zijn naar een bijbaan, maar eigenlijk niet weten wat ze willen. Via Blijbaantje worden zij in contact gebracht met bedrijven die jonge werknemers goed kunnen gebruiken.Tijdens de finale namen de scholieren uit Mijdrecht het op tegen zes andere teams. Ze werden door een jury beoordeeld op de presentatie van hun stand, het Stand van zaken rapport en een pitch. De jury bestond uit: Elske Doets (Doets Reizen), Thomas Blekman (Global School for Entrepreneurship) en Tijmen ter Veen (The Walt Disney Company Nederland). In aanloop naar de finale konden mensen stemmen op hun favoriete Junior Company. De bedrijfjes deden er alles aan om de meeste stemmen binnen te halen en de titel Publiekslieveling te winnen. In totaal is er ruim 4.500 keer gestemd en mag Blijbaantje zich de favoriet noemen.
Programma Junior Company
Een schooljaar lang werken bijna 3.000 middelbare scholieren aan hun eigen bedrijfje tijdens het programma Junior Company van stichting Jong Ondernemen. De scholieren richten in teams een eigen bedrijf op en runnen dat een heel schooljaar lang. Ze verdelen functies, bepalen hun doelgroep, brainstormen over hun product, schrijven een ondernemingsplan, verkopen aandelen en houden hun financiële administratie bij. Een onderdeel van dit programma is de strijd om de titel Junior Company van het Jaar. Dit jaar schreven zich meer dan zestig teams in voor de competitie door het inleveren van een ondernemingsplan en een verkooppitch. Na een strenge selectie werden vijftien bedrijfjes, acht in de categorie vmbo en zeven in de categorie havo/vwo, geselecteerd die mee mochten doen aan de finale op 12 april.