• Freek Stevens en Martin Boot met maquette van de kooi.

    Caroline Ströer

Stalen constructie voor behoud legakkers

VINKEVEEN Het probleem van de gezonken legakkers wordt steeds nijpender en een goede oplossing is nog niet voorhanden. Jarenlang is er niets aan de legakkers gedaan maar het gevaar wordt steeds groter dus er moet wel iets aan gedaan worden. In eerste instantie wilde de gemeente de legakkers gaan afgraven maar door de vele bezwaren heeft men daar toch vanaf gezien. Freek Stevens en Martin Boot hebben nu een alternatieve oplossing bedacht.

Caroline Ströer

Freek Stevens, eigenaar van Flexible Carfishing verhuurt accommodaties om te vissen maar heeft gemerkt dat er steeds minder vissers komen omdat het water te schoon is, wat ook te maken heeft met de defosfateringsinstallatie.'Wij vissen op karpers onder begeleiding van bekende karpervissers en we hebben gemerkt dat er steeds minder vis komt. Het water is zo schoon dat er te weinig voedsel in zit voor de vissen. Bovendien is het zo dat de vissen geen schuilplaats meer hebben om te paren en kuit te schieten omdat de zandeilanden rechte beschoeiingen hebben waardoor er geen planten kunnen groeien. Het tweede probleem zijn de gezonken legakkers. Mensen klagen dat ze er met de boot tegenaan varen. Nu heeft de gemeente gezegd dat ze de legakkers gaan afgraven maar dan krijg je helemaal een grote watervlakte en de aantrekkingskracht van de Vinkeveense plassen zijn juist de eilanden en legakkers', aldus Stevens.

Martin Boot vervolgt: 'We hebben samen met het Recreatieschap een stalen constructie gemaakt: een soort kooi met schuine kanten en aan vier of zes kanten stalen kokers met larikspalen die in de grond geheid worden. Op de bodem van de bak komt worteldoek zodat planten een goede wortelconstructie kunnen maken. We willen beginnen met vier bakken van vijf meter lengte en vijf meter breedte. In totaal 30 à 35 meter en de bedoeling is dat er verschillende begroeiing komt. De gemeente heeft een budget beschikbaar gesteld van 25.000 euro maar het probleem is dat we nog steeds geen vergunning hebben. De gemeente heeft toegezegd dat zij zelf de vergunning zouden regelen maar we wachten nu al 1 ½ jaar en er is maar een korte periode om de kooien te plaatsen om de natuur niet te belasten', zegt Stevens.