Taalvisite leert kinderen spelenderwijs de Nederlandse taal

DE RONDE VENEN Bij Taalvisite brengen vrijwilligers vijftien weken lang een bezoek aan kinderen met een taalachterstand in de leeftijd van twee tot en met twaalf jaar. Doel van de wekelijkse bezoeken is het vergroten van de woordenschat, het begrijpend leesniveau van de kinderen vergroten en het plezier in lezen te stimuleren. Omdat de doelgroep groot is, zoekt de Bibliotheek naar nieuwe vrijwilligers.

Rosanne Kok

Een van de vrijwilligers is Ineke Peters. Zij brengt wekelijks een bezoek aan Hayat (5) in Mijdrecht. Na een praatje over de schooldag van Hayat en alles rondom de komst van Sinterklaas, pakt Ineke het boek erbij: 'Kikker kan niet praten', van Max Velthuijs. Omdat Hayat zelf nog niet kan lezen, leest Ineke haar het boek voor. Ze besteedt extra aandacht aan woorden als 'briesje' en 'hoesten'. Dan herkent Hayat de letter M. 'Dat is de m van mama', roept zij enthousiast. 'Dat heb ik op school geleerd.' Samen kletsen ze over alles wat ze zien op de prenten in het boek.

Ineke Peters was jarenlang vrijwilliger in de Bibliotheek, maar maakte de overstap zodra zij hoorde van Taalvisite. 'Ik vind het heel leuk om op deze manier ook met andere culturen in aanraking te komen', legt zij uit. 'Bovendien bouw ik nu ook echt een band op met het kind en het gezin. Dat vind ik ook leuk.' De Taalvisite vindt plaats op een vast moment in de week en bij het kind thuis. De kinderen van het gezin worden ook lid van de bibliotheek en de ouders worden gestimuleerd om zelf voor te lezen. Na vijftien weken wordt het Taalvisite-traject afgerond en nemen ouders het voorlezen over.

Ineke Peters heeft al een traject Taalvisite afgerond. Dat vond zij niet gemakkelijk. 'Omdat je een band met het gezin opbouwt, blijf je toch betrokken', zegt zij. 'Laatst dacht ik nog; hoe zou het nu met hen gaan? Toevallig kwam ik moeder in het dorp tegen, toen kon ik dat mooi even vragen. Je wilt toch weten of het traject geholpen heeft en hoe het nu op school gaat.'

De Mijdrechtse vrijwilliger heeft geen onderwijsachtergrond, maar dat is voor Taalvisite ook niet noodzakelijk. 'Ik ben gewoon dol op voorlezen', zegt zij. 'Dat ben ik altijd al geweest. Ik heb mijn eigen kinderen voorgelezen en nu lees ik mijn kleinkinderen voor. Dat vind ik echt heel leuk om te doen.'

Vrijwilligers Taalvisite gezocht

Omdat de doelgroep voor Taalvisite in De Ronde Venen steeds groter wordt, heeft de Bibliotheek behoefte aan nieuwe vrijwilligers. De vrijwilligers worden door de Bibliotheek begeleid. Meer informatie is verkrijgbaar bij Marjanne Wuring, Onderwijsspecialist van Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen.

educatie@bibliotheekavv.nl of www.bibliotheekavv.nl