• Aangeleverd

Theatervoorstelling 'What if' in VLC

MIJDRECHT Theatergroep Bint speelt donderdag 20 juni van 15.30-17.15 uur de voorstelling 'What if' in de aula van het Veenlandencollege. De voorstelling is speciaal voor jongeren van 10 tot 15 jaar oud en maakt duidelijk hoe het is om op jonge leeftijd langdurig voor een ziek familielid te moeten zorgen.

De voorstelling maakt jongeren bewust van dilemma's en zorgen waar jonge mantelzorgers mee te maken krijgen. De voorstelling is gemaakt op basis van ervaringsverhalen van (jonge) mantelzorgers en gratis te bezoeken.
Alle jongeren (mantelzorger of niet) in de leeftijd van 10 tot 15 jaar worden uitgenodigd om naar deze voorstelling te komen. Na afloop van de voorstelling wisselt het publiek met elkaar in kleine groepjes hun eigen ervaringen uit.
Inloop vanaf 15.00 uur.
Om te weten hoeveel bezoekers er verwacht worden moet er aangemeld worden. Dat kan door te mailen naar mantelzorg@stdb.nl. De voorstelling is gratis te bezoeken. De jongeren mogen ook een ouder of vriend(in) meenemen naar de voorstelling. Vermeld bij aanmelding wie er mee komt.
Jongeren uit Abcoude en Baambrugge kunnen eventueel met een busje gehaald en gebracht worden. Wie daar gebruik van wil maken, dient dat ook bij de aanmelding door te geven.
Van 3 tot en met 9 juni is de Week van de jonge mantelzorger. Dan wordt er landelijk aandacht gevraagd voor meer er- en herkenning voor jonge mantelzorgers. Eén op de vier jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Het gaat om kinderen en jongeren tot ongeveer 24 jaar. Kinderen die opgroeien met zorg zijn in vergelijking tot hun leeftijdsgenoten eerder zelfstandig en leren al vroeg praktische vaardigheden. Toch overheersen de negatieve gevolgen op korte en lange termijn: ze hebben meer opgroei- en opvoedproblemen, meer lichamelijke en emotionele klachten en ze doen op latere leeftijd vaker een beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg.

De voorstelling wordt aangeboden door Jongerenwerk en Mantelzorg De Ronde Venen van Tympaan-De Baat, Kwadraad en het Centrum voor Jeugd en Gezin en gemeente De Ronde Venen.