Tineke Hennipman meer dan 25 jaar kosten in Dorpskerk Abcoude

ABCOUDE Officieel is Tineke Hennipman in augustus 25 jaar koster in de Dorpskerk in Abcoude maar eigenlijk doet ze het 'kosterwerk' al veel langer.

Caroline Stroër

'Solliciteren hoefde niet. Op een gegeven moment kreeg ik de sleutels van de vroegere koster die zei dat ze stopte en zo kwam het eigenlijk', vertelt Hennipman.

Op vrijdag 16 februari wordt op haar 'werkplek' in de Dorpskerk in Abcoude een afscheidsreceptie gehouden van 19.30-22.00 uur waarbij iedereen uitgenodigd wordt om Tineke de hand te schudden hoewel zij volgens Wout Wessel namens de kerkenraad altijd nog wel weer op zal duiken. 'Ik weet nog goed dat ik thuis werd gebeld door iemand van de kerk of ik voorlopig koster wilde blijven en mijn kinderen zeiden: je doet het niet hoor. Maar ik deed het natuurlijk wel', lacht Hennipman die voorlopig wel de rouw- en trouwdiensten blijft doen en ondersteuning geeft aan de nieuwe koster Wendy Cornelissen. Hennipman kan zich nog goed haar eerste activiteit als koster kan herinneren. 'Dat was de bruiloft van een nichtje van mij'. Dingen die haar bijgebleven zijn uit die jaren zijn de begrafenissen van kinderen. 'Daar ga je over nadenken. Maar je moet het ook weer van je afzetten. Flexibel zijn maar wel op je strepen staan', vindt Hennipman die in haar tijd vier dominees heeft meegemaakt. 'Vroeger bleven de dominees veel langer sommigen wel meer dan 20 jaar. Nu ongeveer zeven jaar. Wat er veranderd is in de jaren zijn de tradities. 'Vroeger was een bruiloft of een begrafenis standaard. Nu zijn er bloemen en hebben de mensen meer inbreng. 'Gelukkig wel', vindt Tineke. 'We hadden natuurlijk een hulpkoster Jack de Korte maar er waren niet veel zondagen dat ik afwezig was', meldt Hennipman die het niet als werk zag maar als hobby. 'Het was mijn tweede huis', aldus Hennipman.