• Door de opening van het trekpontje is een wandelverbinding dwars door de weilanden gemaakt.

    Roos Uithol

Trekpontje Veldwetering schakel in wandelverbinding

WILNIS Met een trekpontje over de Veldwetering heeft de provincie Utrecht in Galgenland een wandelverbinding dwars door de weilanden gemaakt, tussen de knooppunten 46 en 47 van het wandelnetwerk in het Groene Hart. Rustzoekers en liefhebbers van weidevogels en kleurrijke planten kunnen hier sinds vrijdag 5 juli de oversteek maken.

Het trekpontje is aangelegd in natuurperceel Galgenland aan de Gagelweg in Wilnis (knooppunt 46). Wandelaars lopen door de natuur van Staatsbosbeheer, steken met het pontje de Veldwetering over en wandelen via het grasland van een agrariër richting de Veenkade (knooppunt 47) of andersom.

WINNAAR LIMERICK-WEDSTRIJD Om de opening van de nieuwe wandelverbinding te vieren, werd een limerick-wedstrijd gehouden. Winnaar is Jan van der Torre uit Wilnis. Zijn limerick is geplaatst op het bankje vlakbij het pontje. Daar kunnen wandelaars met de volgende woorden in het achterhoofd even uitblazen en genieten van het uitzicht:

Ik sta op een pontje in Wilnis

De natuur is hier stil, er is niks mis

Het is daarom heel fijn

Om hier soms te zijn

Even weg van de appjes en nieuwsclicks

Het trekpontje komt voort uit het Convenant Groot Wilnis-Vinkeveen. Dat heeft de provincie in 2010 gesloten met negen gebiedspartijen om het veenweidelandschap van Groot Wilnis-Vinkeveen te behouden en verder te ontwikkelen. Ook recreatie hoort hierbij.

Convenant Groot Wilnis-Vinkeveen is onderdeel van de Agenda Vitaal Platteland (AVP) van de provincie Utrecht. De provincie werkt aan een krachtig en vitaal landelijk gebied, met een goede balans tussen natuur, landbouw, water, cultuurhistorie, landschap en recreatie.