• Politie

Tweetal kraakt drie auto's in Abcoude en Hilversum

ABCOUDE De politie is op zoek naar mensen die kunnen helpen bij het vinden van twee verdachten van drie autokraken in Abcoude en Hilversum in november. Er zijn in deze zaak beelden vrijgegeven van twee mannen.

Het tweetal sloeg toe bij auto's die uitgerust zijn met een zogenaamd 'keyless entry'-systeem. Hierbij is de sleutel van de auto voorzien van een zender die, wanneer de sleutel in de buurt van het voertuig komt, de auto van het slot afhaalt. De sleutel hoeft zelf niet te worden gebruikt, en de autokrakers maakten handig gebruik van het feit dat veel auto-eigenaren hun sleutel dicht bij de voordeur bewaren.

SOFTWARE De twee verdachten hebben in november in onder meer Abcoude auto's gekraakt door met speciale software het signaal van de autosleutel te versterken, waardoor de auto's open gingen. Vervolgens sloopten ze apparatuur en sturen uit de auto's.

In Abcoude zijn onder meer de eigenaren van een Mini Clubman en een BMW op deze wijze de dupe geworden. Op bewakingsbeelden is telkens dezelfde verdachte te zien, hij is degene die met de laptop dicht bij de voordeuren komt. Hij is blank, zo'n 1.80 tot 1.85 meter lang, heeft donkerblond, opgeschoren haar en droeg een blauwe pet, een groene sjaal en een groene rugzak. Daarnaast droeg hij een zwarte jas met een opvallende borstzak.

RUGZAK De tweede verdachte is minder goed in beeld gekomen. Wel is bekend dat hij een rugzak droeg met een legerpatroon, en een kleine schoudertas.

Wie meer weet of kan vertellen over de verdachten of de autokraken, kan zich melden bij de politie via het online tipformulier, 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.