• Schietpartij 24 Oktoberplein Utrecht

    ANP Foto

Update: Dienstregeling weer opgestart in De Ronde Venen in verband met schietincident Utrecht

DE RONDE VENEN In opdracht van de veiligheidsdiensten rijden er tot 18.00 uur geen bussen in de gehele provincie Utrecht, dat meldt Syntus Utrecht op haar website. Het openbaar vervoer in de hele provincie is vanmiddag stil gelegd na het verhoogde dreigingsniveau door het schietincident vanmorgen in een tram in Utrecht. Hierbij zijn drie doden en vijf gewonden gevallen. Even na 18.00 uur meldt Syntus Utrecht dat de dienstregeling weer wordt opgestart.

Verkeer op de A2 moet rekening houden met een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur en een afgesloten rijstrook, om hulpdiensten de ruimte te geven. Langs alle op- en afritten in de regio staat politie. De carpoolplaats op de A2 bij Abcoude is standplaats geworden van speciale politie-eenheden, deze plek is gekozen omdat dit een centrale plek is als zij in actie moeten komen.

Het dreigingsniveau in de Provincie Utrecht werd eerder op de dag al opgeschaald naar niveau 5. Dit geldt in ieder geval nog tot 18.00 uur vanavond. De Veiligheidsregio Utrecht vraagt inwoners alert te zijn en vragen bij elke verdachte situatie 112 te bellen.

UPDATE 17.15 uur: Het dreigingsniveau is nu van kracht tot in ieder geval 22.00 uur vanavond, omdat de dader nog voortvluchtig is en om de alertheid van het publiek hoog te houden. Een terroristisch motief kan nog niet worden uitgesloten, meldt het NCTV, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

UPDATE 18.50: Zojuist werd bekend dat de vermoedelijke dader is opgepakt en dat het dreigingsniveau afgezwakt is naar niveau 4. Ook de dienstregeling van het openbaar vervoer in de provincie Utrecht wordt weer opgestart. Syntus meldt op Twitter dat reizigers rekening moeten houden met onregelmatig vervoer. Zij adviseren om voor vanavond alternatief vervoer te regelen.

De gemeente De Ronde Venen meldt dat zij geen maatregelen van kracht hebben en dat alle activiteiten door kunnen gaan. De gemeente laat weten mee te leven met de familie en vrienden van de slachtoffers.