• De leerlingen kunnen kennis maken met uiteenlopende beroepen.

    Michel ter Wolbeek

Vmbo-leerlingen maken kennis met beroep

UITHOORN Automonteur, dronepiloot of schoonheidsspecialiste: voor vmbo-leerlingen zijn legio beroepen die zij later kunnen beoefenen. Om hen daarop te wijzen organiseert Veen en Amstelland On Stage maandag 11 februari een groots Beroepenfeest. Negentig beroepen zijn al vertegenwoordigd, maar de organisatie streeft naar tweehonderd. Aanmelden kan nog steeds.

VMBO On Stage is een beroepenoriëntatieproject waarbij meer dan achthonderd vmbo-leerlingen van scholengemeenschap Thamen, Praktijkschool Uithoorn en het VeenLanden College kennismaken met het werkveld. Voor ondernemers en medewerkers van bedrijven is dat dé kans om te laten zien wat hun beroep of bedrijf deze doelgroep te bieden heeft en om potentiële medewerkers of collega's van de toekomst te ontmoeten. ,,Op het Beroepenfeest op 11 februari gaan betrokken ondernemers en enthousiaste vakmensen met de leerlingen in gesprek en vertellen over hun beroep, hun werkdag en ervaringen uit de praktijk'', legt projectleider Karin Wateler uit. ,,Gekleed in beroepskleding en omringd door materialen geven zij een beeld van hun werk. Als het klikt worden visitekaartjes uitgewisseld en afspraken gemaakt voor de Doe Dag." Tijdens de Doe Dag op 5 maart ervaren de leerlingen het beroep in de praktijk. ,,De leerlingen lopen een ochtend of een middag mee op het bedrijf. Ze kunnen een opdracht maken of een casus oplossen.''

Om ondernemers en werknemers voor te bereiden op het Beroepenfeest en de Doe Dag, organiseert Veen en Amstelland On Stage een informatiebijeenkomst op 24 januari, van 16.30 tot 18.00 uur in scholengemeenschap Thamen in Uithoorn. Daar wordt de laatste informatie gedeeld, is gelegenheid tot het stellen van vragen en kunnen ondernemers en werknemers elkaar inspireren met goede tips en ideeën. Inmiddels hebben ruim negentig professionals zich aangemeld, maar er wordt gestreefd naar tweehonderd. Er worden nog fotografen, nagelstylisten, artsen en andere beroepen gezocht.