Walk & Talk: Netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden

Rosanne Kok

DE RONDE VENEN Voor werkzoekenden organiseert Bibliotheek Mijdrecht elke derde maandag van de maand een Walk&Talk-bijeenkomst. Een spreker deelt zijn of haar kennis over een werk- of sollicitatiegericht onderwerp waarna ruimte is om ervaringen uit te wisselen en te netwerken.

Saskia Wilmes, medewerker van de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen, coördineert de bijeenkomsten. 'Voor werkzoekenden is het enorm belangrijk in beweging te blijven en over hun zoektocht naar werk te praten', legt zij uit. 'Daarom heten deze bijeenkomsten ook Walk&Talk.' De bibliotheek als locatie waar deze bijeenkomsten plaatsvinden is bewust gekozen. 'Dit is een neutrale en onpartijdige plek', vervolgt Wilmes. 'Bezoekers kunnen hier binnenlopen zonder dat er door anderen een waardeoordeel aan gegeven wordt.'

NETWERK Walk & Talk start altijd met een korte presentatie of lezing van een spreker. Op 16 oktober was Louise Grasmeijer te gast. Zij werkt als freelance jobcoach en trainer en vertelde over de kracht van het netwerk. 'Tachtig procent van de werkzoekenden vindt een nieuwe baan via het eigen netwerk', vertelde zij. 'Zestig procent komt zelfs vanuit LinkedIn. Kortom, het netwerk op social media is enorm belangrijk in de zoektocht naar werk.' Grasmeijer ging ook in op het samenstellen van het profiel. 'Zet al je werkervaring erop, vertel wat je in die banen precies gedaan hebt, deel je vaardigheden en nodig mensen in je netwerk uit een referentie te schrijven.' Ook adviseerde zij het netwerk zo groot mogelijk te maken en veel recruiters of uitzendbureaus te volgen zodat mogelijke vacatures op de eigen tijdlijn verschijnen.

TWITTER Voor werkzoekenden naar tijdelijk werk, seizoenswerk of banen voor de minder hoog opgeleiden, kan Twitter volgens de jobcoach een uitkomst zijn. 'Op Twitter kun je snel en gemakkelijk laten weten dat je geïnteresseerd bent door het bericht te retweeten en je contactgegevens te sturen', vertelde zij. 'En ook hier is het weer handig om bedrijven en uitzendbureaus te volgen. Dan komen leuke vacatures vanzelf voorbij.' Om de bezoekers uit te nodigen niet alleen digitaal maar ook live met elkaar te netwerken was er volop gelegenheid om met elkaar na te praten en ervaringen en tips met elkaar uit te wisselen.

VOLGENDE WALK & TALK De volgende Walk&Talk vindt plaats op 20 november van 10.00 tot 12.00 uur. Gastspreker is dan Elleke Boot die in haar presentatie vertelt over het doorbreken van gewoontes. Lid zijn van de Bibliotheek is niet nodig. Deelname aan de bijeenkomsten is gratis. Vooraf aanmelden is wel gewenst en kan via een mail naar info@bibliotheekavv.nl