• Het oude Spoorhuis langs het Bellopad is tweede paasdag geopend.

    Eigen foto
  • Spoorhuis Vinkeveen

Wandelen en paaseieren zoeken langs het Bellopad

DE RONDE VENEN Waterschap Amstel Gooi en Vecht verzorgt tweede paasdag, maandag 22 april, in samenwerking met het Spoorhuis Vinkeveen, twee wandelingen van twee uur voor het hele gezin, langs de mooiste plekjes van het Bellopad. Kinderen tot 12 jaar kunnen paaseieren zoeken.

De Waterwandeling gaat van Wilnis naar Spoorhuis Vinkeveen en terug, via de NAP meter bij de op een na diepste plek van Nederland. Om 12.45 uur wordt verzameld bij de parkeerplaats aan de N212, Ing. Enschedeweg, Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. Om 13.00 uur is het vertrek over het Bellopad richting de NAP-meter bij Vinkeveen (20 minuten wandelen). Daar wordt verteld over leven en werken onder zeeniveau. Daarna gaat de wandeling verder naar het Spoorhuis Vinkeveen. Aankomst circa 13.45 uur. Voor de volwassenen is daar koffie of thee en wat lekkers in de wachtkamer. Gert Tetteroo geeft een fotolezing over de geschiedenis van het Spoorhuis. Kinderen tot 12 jaar mogen paaseieren zoeken in het oude bagagedepot.

Om 14.30 uur kan op eigen gelegenheid terug gewandeld worden naar Wilnis. Ook is het mogelijk door te lopen naar de ruïne van Vinkeveen, op 30 minuten van het Spoorhuis.

De tweede wandeling is de Polderwandeling van het Spoorhuis naar Ruïne van Vinkeveen, inclusief toelichting over geschiedenis, water, en vogels/landschap. Om 12.45 uur wordt verzameld in Spoorhuis Vinkeveen, Demmerik 68 Vinkeveen. Voor de volwassenen is daar koffie of thee en wat lekkers in de wachtkamer, geeft Gert Tetteroo een fotolezing over de geschiedenis van het Spoorhuis en kunnen kinderen paaseieren zoeken. Om 13.30 uur is het vertrek over het Bellopad richting de onlangs geopende ruïne van Vinkeveen. Onderweg worden door experts drie thema's aangesneden: de watergeschiedenis van de Demmerikse polder inclusief de waterschappen; weidevogels in de Demmerikse polder en de ontstaansgeschiedenis van de Demmerikse polder.                

Om 14.00 uur geeft Klaas Pater bij de ruïne van Vinkeveen uitleg voor de drie groepen over de geschiedenis van dit bijzondere, onlangs opgegraven spoorhuisje. Om 14.15 uur word op eigen gelegenheid terug gewandeld naar het Spoorhuis.

Er zijn geen kosten verbonden aan de wandelingen. Het aantal deelnemers per wandeling is beperkt. Aanmelden, ook het aantal kinderen dat paaseieren gaat zoeken, en info via info@hetspoorhuis.nl

Aan de waterwandeling kunnen maximaal 40 wandelaars deelnemen (twee groepen van twintig), bij de polderwandeling is plaats voor maximaal zestig deelnemers.

Beide wandelingen zijn ook op eigen gelegenheid te lopen. Het Spoorhuis is tweede paasdag voor bezichtiging geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Koffie en thee zijn verkrijgbaar tegen een kleine bijdrage. De route is niet geschikt voor rolstoelen.