Auto-ongelukken voorkomen door veilig rijden

19-03-2020, 08:18 |Van onze partner

Op 24 februari knalden bij Vinkeveen vijf auto’s op elkaar op de N201. Er was een vrachtwagen bij betrokken en één van de auto’s raakte te water in de naastgelegen sloot. Drie mensen raakten gewond en de weg werd tijdelijk afgesloten. Dit ongeluk liep relatief gezien goed af, maar het had natuurlijk erger kunnen zijn. Bestuurders doen er daarom goed aan een veilige rijstijl te hanteren en de tweesecondenregel aan te houden. Zo kunnen veel ongelukken voorkomen worden.

Weinig ongevallen in de provincie
Men zou verwachten dat er in Vinkeveen en omstreken relatief veel dodelijke ongelukken gebeuren. Het ligt immers tussen Amsterdam en Utrecht in en aan drukke wegen is dus niet te ontkomen. Toch blijkt uit de cijfers dat de provincie Utrecht jaarlijks maar weinig dodelijke slachtoffers heeft ten gevolge van een verkeersongeval. In 2018 waren er 2,5 dodelijke slachtoffers per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: Noord-Brabant had in datzelfde jaar 5,9 dodelijke slachtoffers per 100.000 inwoners en scoort daarmee het slechtst. De Vinkeveners die naar Amsterdam forenzen kunnen ook rustig ademhalen. Noord-Holland had 3,2 dodelijke slachtoffers per 100.000 inwoners. Volgens de statistieken van 2018 kwamen dodelijke auto-ongelukken vooral voor in het zuiden en oosten van het land.

Veilig rijden
Dat er in de provincie Utrecht relatief weinig doden vallen in het verkeer betekent natuurlijk niet dat er niet veilig gereden moet worden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en met een verstandige rijstijl kunnen ongevallen vaak voorkomen worden. Zo is het gebruiken van de tweesecondenregel onontbeerlijk. Wanneer een bestuurder genoeg afstand houdt tot zijn voorganger, kan hij tijdig remmen op het moment dat het nodig is. Daarnaast is het cruciaal dat weggebruikers altijd geconcentreerd blijven, ook wanneer de weg zeer bekend is. Wanneer een forens altijd dezelfde route gebruikt, kan het verleidelijk zijn de rit af te leggen op de automatische piloot, maar weersomstandigheden en drukte op de weg kunnen per dag verschillen. Ook is het respecteren van de maximum snelheid belangrijk. Hierbij hoeft een bestuurder absoluut niet overdreven langzaam te rijden. Integendeel zelfs; wanneer een auto een stuk langzamer rijdt dan de andere weggebruikers kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Tot slot wordt automobilisten aangeraden zich niet af te laten leiden tijdens het rijden. De ogen richten op de telefoon, de kinderen op de achterbank of een overvarende luchtballon kan desastreuze gevolgen hebben. Wanneer iedereen deze regels in acht neemt, kan het aantal dodelijke ongevallen in de provincie hopelijk nog verder omlaag. Natuurlijk kunnen niet alle auto-ongelukken voorkomen worden en daarom is autoverzekeringen vergelijken verstandig. Met een allriskverzekering is de bestuurder goed verzekerd, ook bij schade die hij aanricht aan zijn eigen auto.