De voordelen van de SD-kaart

02-09-2019, 14:06 |Van onze partner

SD kaarten zijn al sinds meer dan 15 jaar niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Zeker sinds de kleine broer, de micro-SD-kaart, zijn intrede deed als extra opslag voor telefoons zijn ze onontbeerlijk geworden. Micro-SD-kaarten hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van andere opslagmedia: ze zijn klein, ze bevatten enorme hoeveelheden geheugen en ze hebben geen bewegende delen die kapot kunnen gaan.
 

Geen bewegende delen
Computers maken sinds de jaren 80 een steeds groter deel uit van ons dagelijks leven. Eerst op kantoor, daarna als spel en hobby, en uiteindelijk als een onmisbaar communicatiemiddel. Tenslotte zijn onze smartphones gewoon kleine computers waar de cast van Star Trek jaloers op zou zijn geweest.
Een van de belangrijkste aspecten van computers is het vermogen om gegevens op te slaan: documenten, foto’s, muziek, video, noem maar op. Deze gegevens willen we overal en altijd kunnen gebruiken. Daarom zijn we altijd op zoek naar de meest compacte, snelle en efficiënte manier om dit te doen. De onhandige grote schijfstations van het begin werden steeds kleiner en kregen steeds meer geheugen, maar bleven kwetsbaar omdat ze veel bewegende delen hadden. Dit werd met de komst van “flash”-geheugen opgelost.
 

Overal vind je wel geheugenkaarten
Geheugenkaarten gebruiken we tegenwoordig in de meest uiteenlopende apparatuur. Of het nu om telefoons, laptops of autoradio’s gaat, er is altijd wel een sleuf voor een geheugenkaart te vinden. Steeds meer gaat het hier om de micro-SD-kaart, die met behulp van adapters wel gewoon in grotere sleuven past. Verwant aan deze geheugenkaarten zijn ook bijvoorbeeld sommige SSD- schijfstations die we steeds meer in onze computers terugvinden. Niet alleen bevatten deze geen bewegende delen, ook werkt het flashgeheugen vaak een stuk sneller dan ouderwetse harde schijven. De techniek staat natuurlijk nooit stil, en dat is ook bij micro-SD-kaarten het geval. Door het gebruik van steeds compactere formats wordt de capaciteit steeds groter en de snelheid steeds hoger. Eerst was er SD, toen SDHC en nu SDXC, en het formaat veranderde van standaard via mini naar micro. Waar de eerste kaartjes nog bleven staan op een paar MB, is een micro-SD-kaart van 256 GB tegenwoordig heel normaal. Ook is de grens van 1 TB al doorbroken bij micro-SDXC- kaarten, waarbij overdrachtssnelheden van 300 MB/s kunnen worden bereikt. Dat is een flinke harde schijf op het formaat van een vingernagel!
 

Waar moet je op letten bij de aanschaf
Er zijn een aantal dingen belangrijk bij het aanschaffen van geheugenkaarten. Natuurlijk zul je niet snel proberen een groot model in een station voor een micro-SD-kaart in te brengen; maar het is wel handig om op te letten welke standaard je apparatuur heeft. Een slot voor SDXC kaarten is backward compatible voor oudere types, dus zowel SDHC als SD werkt er ook in. Maar andersom is dit niet het geval! Een tweede belangrijke factor is natuurlijk de capaciteit. Als je veel op hoge resolutie fotografeert en filmt met je telefoon is het handig om een zo groot mogelijke variant te gebruiken zodat je niet
opeens voor verrassingen komt te staan. Die micro-SD-card 512 GB is misschien een grotere investering dan een micro-SD-card 256 GB, maar het kan uiteindelijk wel de verstandigste keuze zijn. Als derde kijken we naar de schrijfsnelheid van zowel het opslagmedium als je apparatuur, want je hebt niets aan een snel en duur kaartje als je apparatuur daarvoor te langzaam is. Andersom wil je wel een kaartje dat snel genoeg is voor de benodigde toepassing. Het is vaak heel eenvoudig om te zien welke micro-SD-kaart voor welke apparatuur het meest geschikt is. Op de kaart vind je veel informatie over de snelheid, zoals logo’s die de snelheidsklasse aangeven: bijvoorbeeld U1 of U3 voor de UHS-snelheidsklassen of V60 of V90 voor de video-snelheidsklasse. Zeker bij camera’s is het verstandig om de juiste kaart te kiezen!

Een laatste item blijft toch vaak het merk. De gebruikte materialen en kwaliteitscontrole verschillen per fabrikant. Het kan nooit kwaad om even de review-sites in te duiken en een onderzoekje te doen naar de verschillende merken en hun betrouwbaarheid. Zeker als je veel waarde hecht aan je opgeslagen data wil je het opslagmedium kunnen vertrouwen!
 

Er is veel keuze
Wil je micro-SD-kaarten kopen voor je camera of telefoon? Dan heb je veel keuze in allerlei prijsklassen. Let goed op wat je voor apparatuur hebt en waar je ze voor wilt gebruiken. Het kan natuurlijk prima werken als je even de Action naar binnen rent en een goedkoop kaartje koopt. Maar misschien heeft je camera een veel sneller type nodig of is je geheugen alsnog te snel vol. Kijk online wat er allemaal op de markt is en maak een afgewogen keuze. Dan zul je veel plezier hebben van je keuze!