• Van links naar rechts: Kees Dirkson, Nard Geerts, Rineke|Falkema, Rob van Zijtveld en Giovanna van Hasselt

    Caroline Ströer

Atletiekvereniging De Veenlopers bestaat 35 jaar

DE RONDE VENEN Atletiekvereniging De Veenlopers bestaat 35 jaar. Aanvankelijk was de vereniging vooral gericht op wedstrijdlopen. Door de jaren heen is het concept breder geworden en nu zijn er behalve de wedstrijdgroep nog twee middengroepen, een opstartgroep en een wandelgroep. De oprichtingsgeschiedenis van De Veenlopers is wat complex want het eerste initiatief voor de oprichting van een atletiekvereniging kwam van Gymnastiekvereniging Mijdrecht. Dat initiatief werd gesteund door de Minister van Volksgezondheid want de atletieksport begon in die jaren aan een opmars. Er werd een aanvraag ingediend bij de gemeente Mijdrecht die de vereniging zou faciliteren door een 400-meterbaan en een clubhuis ter beschikking te stellen.

LOOPCLUBJE In de tussentijd had een groepje lopers uit De Ronde Venen bestaande uit Willem Berndsen, Jan v.d. Zon en Ko Kentrop het plan opgevat om een loopclubje op te richten maar die plannen werden voorlopig in de ijskast gezet door de plannen van de Gymnastiekvereniging. Toen bleek dat de gemeente het plan niet zou faciliteren - de economische crisis was in volle gang in 1983 - werden de plannen voor het loopclubje weer snel opgepakt. Er kwam snel uitbreiding en in 1984 werd de vereniging de Veenlopers officieel opgericht.

WILLEM BERNDSEN De eerste wegwedstrijd die georganiseerd werd stond in het teken van het overlijden van voorzitter Berndsen en werd toen ook de eerste Willem Berndsenloop genoemd. Deze loop vormde ook de basis voor de Zilveren Turfloop die volgend jaar de 25e editie viert. In de loop der jaren is het ledenaantal gegroeid. In 1985 waren er 80 leden. Nu circa 175 leden in de leeftijd van 20 tot 75 jaar.

GEEN ATLETIEKBAAN Voorzitter Rob van Zijtveld vertelt dat er helaas nog steeds geen atletiekbaan noch clubhuis is. "Wij trainen dinsdag- en donderdagavond. Eerst op de Energieweg en nu op de Rendementsweg, waar de gemeente extra verlichting heeft aangebracht. Het parcours is 650 meter. De vereniging is meer open geworden door het geven van clinics en wij organiseren dus ook de Zilveren Turfloop en de Wilnisse Dorpsloop", aldus Van Zijtveld.