• De meisjes en de jongens zijn in aparte klassen verdeeld en beginnen vol enthousiasme aan de afstand van 900 meter.

    Caroline Ströer

Ruim 1.800 lopers aan start Zilveren Turfloop

MIJDRECHT De Zilveren Turfloop werd zondag 3 november voor de 29ste keer gehouden in Vinkeveen. Er konden drie afstanden worden gelopen namelijk vijf kilometer, tien kilometer en 16,1 kilometer. Het aantal deelnemers van 1.800 was ongeveer hetzelfde als verleden jaar.

Organisator Irma van Eeken vertelt dat volgend jaar dus een jubileum wordt en dat het dit jaar een 25-jarig jubileum is van het circuit van Zorg en Zekerheid. De verzekeraar ondersteunt jaarlijks acht lopen waarvan de Zilveren Turfloop de eerste is.

De Zilveren Turfloop ging om 10.00 uur van start met de Rabo GeZZinsloop van 900 meter. De jongens en meisjes waren in aparte klassen onderverdeeld en ook qua leeftijden waren er aparte groepen.

AANGEPAST PARCOURS De deelnemers aan de businessloop konden kiezen uit drie afstanden namelijk vijf kilometer, tien kilometer en 16,1 kilometer oftewel tien Engelse Mijlen.

Verder was er nog de G-run en de Prestatieloop. "We hebben dit jaar het parcours van de vijf kilometer iets aangepast omdat de lopers van de vijf en tien elkaar op de hielen zaten", meldt Van Eeken.

Clown Cho Cho zorgde voor de vrolijke noot en vertelt dat hij dit al 12 jaar doet. "Ik woonde oorspronkelijk in Mijdrecht. Nu in Duitsland maar ik kom speciaal voor dit evenement terug naar Nederland. Met een grap en een grol probeer ik de boel wat op te vrolijken."

JONGE LOPERS Silver Schaffer, 12 jaar, deed voor de tweede keer mee en doet ook aan andere lopen mee zoals de Waverloop en de Bosdijkloop. "Verleden jaar had ik geen prijs gewonnen want iemand stond op de hak van mijn schoen en toen raakte ik achter maar nu is het wel gelukt", vertelt Silver trots die dit jaar de tweede plaats behaalde.

Abel Molenaar, eveneens 12 jaar, vond het heel spannend want hij eindigde nipt tweede na een nek-aan-nekrace met Luuk Boutkan van 10 jaar. "Ik ben tweede geworden. Wel jammer want ik was graag eerste geworden", zegt Abel. Winnaar Luuk vertelt dat hij zeker 800 meter aan kop rende. "Opeens zag ik Abel naast me die een gaatje zag en doorrende dus ik moest even alles op alles zetten", aldus Luuk die drie keer per week traint bij de hardloopvereniging.

UITSLAG Bij de heren was de uitslag: 1. Wilfred Verhagen; 2. Brent Pieterse; 3. Martijn de Groot. Bij de dames werd Saskia Heijnen eerste gevolgd door Leone de Voogd en Juliette ten Have.

Een deel van de inschrijfgelden wordt gedoneerd aan het goede doel: Stichting Gezinsbuddy.

Caroline Ströer