• De examencommissie is streng maar Sebastiaan is geslaagd.

    Eigen foto

Eerste dan taekwondo voor Sebastiaan Haverhoek

MIJDRECHT Horangi's taekwondoka Sebastiaan Haverhoek heeft tijdens het nationale dan-examen van juni 2019 zijn eerste dan taekwondo behaald, dit is hetzelfde als de bekende zwarte band.

De danexamens worden nationaal georganiseerd en ze werden deze keer gehouden in Nieuwegein. De Taekwondo Bond is in Nederland de enige organisatie die officieel de eerste dan, zwarte band, en hoger mag uitreiken. Binnen de eigen taekwondoschool, Horangi, kunnen de voorgaande geel, groen, blauw en rood gekleurde banden worden gehaald, verspreid over negen examens.

Op een zwarte bandexamen taekwondo moet de kandidaat bewijzen dat hij of zij een aantal vaardigheden bezit. De taekwondosport wordt ingedeeld in verschillende onderdelen. De dag begint met een schriftelijke toets over Koreaanse benamingen van technieken en lichaamsdelen. Het is immers een Koreaanse sport.
Bij het onderdeel poomse wordt individueel een vaststaande reeks technieken uitgevoerd. Het gaat hierbij om lichaamsbeheersing, technieken, kracht en uitstraling. Bij de stapssparring laat je zonder te raken zien controle te hebben over technieken ten opzichte van een tegenstander. Vervolgens valt de tegenstander aan met diverse grepen en verwurgingen waar snel en efficiënt op moet worden gereageerd tijdens de zelfverdediging.
Tijdens het sparren laat je zien dat je inzicht hebt in het (olympische) spel waarbij punten gescoord worden door de tegenstander te raken. Als laatste komt de breektest. Met kracht en precisie moeten planken van 18 millimeter worden doorgeslagen en -getrapt met de juiste technieken.
De examencommissie bestaat uit hoog gegradueerde officials van de Nederlandse Taekwondo Bond. De examencommissie is streng. Meer dan de helft van de examenkandidaten zakte, maar Sebastiaan is geslaagd.