• Matthijs de Ligt viert zijn 1-1 namens het Nederlands elftal in de halve finale van de Nations League tegen Engeland.

    ANP Foto

FC Abcoude is vooral trots op Matthijs de Ligt

ABCOUDE Het had nog even wat voeten in de aarde, maar voetballer Matthijs de Ligt verkast dan toch echt van Ajax naar Juventus. Een transfer waar ze bij FC Abcoude, de club waar het ooit begon voor De Ligt, maar wat trots op zijn. 

De dubbel en de halve finale van de Champions League met Ajax, de finale van de Nations League met het Nederlands Elftal en nu een transfer naar Juventus, waar hij de kleedkamer gaat delen met voetbalsuperster Christiano Ronaldo: het kan niet op voor Matthijs de Ligt.

REKENSOM De komst van De Ligt kostte Juventus naar schatting zo'n 70 miljoen euro. Een goede deal voor Ajax, dat de toen 9-jarige De Ligt ooit overnam van FC Aboude voor de standaard opleidingsvergoeding van 1.700 euro. Een snelle rekensom leert dat de Italiaanse grootmacht daarmee een kleine 42.000 keer meer voor De Ligt betaalt dan Ajax ooit deed. 

Het zijn duizelingwekkende cijfers, maar FC Abcoude-voorzitter Winand Paulissen is vooral blij voor de speler zelf. "Wij zijn hier als club vooral heel trots op. Prachtig dat iemand vanuit het dorp, vanuit onze vereniging, zo'n megatransfer kan maken. En dat hij op zo'n jonge leeftijd (De Ligt is 19 jaar oud, red.) al zulke vooruitzichten heeft."

ZAK GELD Omdat Ajax De Ligt al op 9-jarige leeftijd van FC Abcoude overnam, ligt er voor de amateurvereniging geen grote zak geld in het verschiet. "Wij zijn inderdaad niet bezig met geld, dat was al niet meer aan de orde. Het zou een plezierige bijkomstigheid zijn geweest, zeker in het licht van het nieuws dat steeds meer amateurverenigingen, ook de onze, moeite hebben om het hoofd boven water te houden."

Het is een gegeven dat Paulissen wel zorgen baart, maar het is ook de realiteit. "Jong talent gaat steeds eerder weg, waardoor je aan opleidingsvergoedingen vrijwel niks meer overhoudt. Een Dirk Kuyt-scenario, waarbij een speler tot 16 of 17 jaar bij een club speelt, komt bijna niet meer voor." De voorzitter begrijpt de keuze voor een grotere club ook wel, maar hoopt vooral dat talenten die uiteindelijk toch niet doorbreken, hun weg terug naar hun oude club wat vaker weten te vinden. "Je gunt ieder kind een avontuur, ik hoop alleen dat als dat mislukt, ze weer terugkomen."

SCHEMA Desalniettemin kijkt Paulissen dus vooral met plezier naar de carrière van De Ligt, die overigens de weg naar FC Abcoude nog steeds weet te vinden. "Hij komt hier nog wel eens langs ja, hij heeft hier ook vrienden voetballen. Als zijn schema het toelaat, laat hij zich hier nog wel eens zien. Hij is zeker nog bij de club betrokken, net als zijn ouders en zijn broertje. En wij blijven Matthijs uiteraard ook volgen."