• Horangi Taekwondo

Otto Koedoder geslaagd voor zwarte band taekwondo

MIJDRECHT Horangi taekwondoka Otto Koedoder heeft tijdens het nationale dan-examen van juni zijn eerste dan taekwondo behaald, dit is hetzelfde als de bekende zwarte band.

DANEXAMENS De danexamens worden nationaal georganiseerd en werden deze keer gehouden in Vianen. De Taekwondo Bond is in Nederland de enige organisatie die officieel de eerste dan, zwarte band, en hoger uit mag reiken. Binnen de eigen taekwondoschool, Horangi, kunnen de voorgaande geel, groen, blauw en rood gekleurde banden worden gehaald, verspreid over 9 examens.

ONDERDELEN Op een zwarte bandexamen taekwondo moet de kandidaat bewijzen dat hij of zij een aantal vaardigheden bezit. De taekwondosport wordt ingedeeld in verschillende onderdelen. De dag begint met een schriftelijke toets over Koreaanse benamingen van technieken en lichaamsdelen. Het is immers een Koreaanse sport. Bij het onderdeel poomse voer je individueel een vaststaande reeks technieken uit. Het gaat hierbij om de lichaamsbeheersing, technieken, kracht en uitstraling. Bij de stapssparring laat je zonder te raken zien controle te hebben over je technieken ten opzichte van een tegenstander. Vervolgens valt je tegenstander je aan met diverse grepen en verwurgingen waar je snel en efficiënt op moet reageren. Tijdens het sparren laat je zien dat je inzicht hebt in het (olympische) spel waarbij je punten scoort door je tegenstander te raken. Als laatste komt de breektest. Met kracht en precisie moet je planken van 18 millimeter door slaan en trappen door middel van goede technieken.

Gelukkig vond de examencommissie dat Otto aan alle eisen voldoet en Horangi Taekwondo feliciteert Otto met dit mooie resultaat. Voor meer informatie over taekwondo en Horangi kunt u www.horangi.nl of de facebookpagina bezoeken.